Συνετρίβη το αεροπλάνο της Egyptair, πιθανόν ανοικτά της Καρπάθου

Συνετρίβη το αεροπλάνο της Egyptair, πιθανόν ανοικτά της Καρπάθου

Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής αεροπορίας δήλωσαν ότι η πτήση MS804 αεροσκάφους A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών EgyptAir από το Παρίσι στο Κάιρο συνετρίβη.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με tweet και η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροπλάνου, Airbus:

Σύμφωνα με πηγή της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας, που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, το αεροπλάνο συνετρίβη στα ανοικτά της Καρπάθου, εντός αιγυπτιακού εναέριου χώρου.

Πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίστηκαν σε απόσταση 50 μιλίων νοτιοανατολικά από το σημείο που χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους της EgyptAir,  αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, το πρωί, είπαν ότι η έρευνα για τα συντρίμια βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ενημέρωσαν ότι «η πιθανότητα ότι το αεροπλάνο συνετρίβη επιβεβαιώθηκε», καθώς το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε σε κάποιο από τα κοντινά αεροδρόμια. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου μεταδίδει δηλώσεις του πρωθυπουργού, Sherif Ismail, ο οποίος σε ερώτηση για την περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης είπε ότι δεν μπορεί να «αποκλείσει» κανένα ενδεχόμενο. Όπως είπε, δεν υπήρχε «κλήση κινδύνου», αλλά ένα «σήμα» που έλαβαν από το αεροπλάνο. 

Επιπλέον, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την "πτώση", όπως τη χαρακτήρισε, του αεροπλάνου.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.

«Οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει - υπουργοί, μέλη της κυβέρνησης και, φυσικά, οι αιγυπτιακές αρχές - επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι έχει το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande.

Η Γαλλία προτίθεται να αποστείλει στρατιωτικά αεροπλάνα και σκάφη για να βοηθήσει στην αναζήτηση της πτήση της EgyptAir.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές από την εξαφάνιση του αεροπλάνου νωρίς την Πέμπτη.

«Πιθανό το ενδεχόμενο βόμβας»

Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων (BEA), Jean-Paul Troadec, μιλώντας στο Europe 1, ανέφερε ως πιθανότερο αίτιο της πτώσης του αεροσκάφους το ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

«Πρέπει να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ. Η προτεραιότητα είναι να αρχίσει η έρευνα και να βρεθούν, αν είναι δυνατόν, τα συντρίμμια του αεροσκάφος και τελικά το σημείο της πτώσης. Μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις ... υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα μιας έκρηξης μέσα στο σκάφος, από μία βόμβα ή έναν βομβιστή αυτοκτονίας. Το ενδεχόμενο ενός τεχνικού ατυχήματος με τις καιρικές συνθήκες να είναι καλές, μοιάζει επίσης δυνατό, αλλά όχι κάτι πιθανό. Θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ένος βλήματος, το οποίο είναι ό, τι συνέβη στο αεροσκάφος Malaysia Airlines, τον Ιούλιο του 2014».

«Αν το πλήρωμα δεν έστειλε σήμα συναγερμού, αυτό συνέβη γιατί το περιστατικό ήταν πολύ απότομο. Ένα μηχανικό πρόβλημα ή ένα τεχνικό λάθος, δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα τόσο άμεσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πλήρωμα δεν αντέδρασε, πράγμα που μας κάνει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο βόμβας».

Σε παρόμοια εκτίμηση προέβει και ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ. Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες», είπε ο Μπορτνίκοφ.

Με 66 επιβαίνοντες το αεροπλάνο της Egyptair 

Το αεροσκάφος της EgyptAir, με 66 επιβαίνοντες, που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σήμερα είχε εκπέμψει "σήμα κινδύνου" μερικά λεπτά νωρίτερα, ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου, αναιρώντας προγενέστερη πληροφορία.

Το μήνυμα ελήφθη στις 05.26'' ώρα Ελλάδας, ούτε 10 λεπτά πριν από την εξαφάνιση του Airbus A320 από τα ραντάρ, διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της EgyptAir.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, το στίγμα του αεροσκάφους της Agyptair χάθηκε περίπου δύο λεπτά αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Εκείνη την ώρα βρισκόταν 7 μίλια νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη.

Η ώρα ήταν 03:29 τα ξημερώματα. Στις 03:26 ώρα Ελλάδος, ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελληνικού πύργου ελέγχου με τον πιλότο, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε. Αμέσως οι ελληνικές Αρχές κινητοποίησαν τις δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, ενώ επικοινώνησαν και με την αιγυπτιακή πλευρά, η οποία ωστόσο αγνοούσε τα δεδομένα για το αεροσκάφος.

Οπως είπε ο κ. Λιντζεράκος στην επικοινωνία που είχε ο Πύργος Ελέγχου του FIR Αθηνών με τον πιλότο στις 02:55 τα ξημερώματα, ενώ βρισκόταν πάνω απο τη νήσο Κέα, εκείνος δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα τήρησε όλες τις συντεταγμένες που του δόθηκαν μέχρι να βγει απο τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Το αεροσκάφος την ώρα της εξαφάνισής του βρισκόταν στα 37 χιλιάδες πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Η Egyptair δημοσίευσε τον κατάλογο των 56 επιβατών του αεροσκάφους της που εξαφανίσθηκε τη νύκτα: πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό, ενώ στο λογαριασμό της στο Twitter έχει συνεχή ενημέρωση. 

Παράλληλα, καλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρακολουθούν την επίσημη ενημέρωση της εταιρείας. 

“Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Αυτό μπορούμε να πούμε για την ώρα,” δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, για το αιγυπτιακό πολιτικό αεροσκάφος Α320, της EgyptAir με 59 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα.

M. Valls: Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande επικοινώνησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι η Γαλλία «δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο» μετά την εξαφάνιση τη νύκτα του αεροσκάφους της Egyptair που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο και θα συνεργασθεί στενά». Επίσης, συγκροτήθηκε κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Egyptair.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες εντοπισμού του αιγυπτιακού αεροσκάφους

Στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:

-Στην περιοχή επιχειρούν ήδη ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος.

-Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος.

-Έχει μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

Οι έλληνες ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας συνομίλησαν με τον πιλότο του αεροσκάφους όσο αυτό βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και δεν ανέφερε την ύπαρξη προβλημάτων, μεταδίδει το Reuters.

Οι αιγυπτιακές αρχές, σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα αναλάβουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής

Η Αίγυπτος θα τεθεί επικεφαλής της επίσημης επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο, ανακοίνωσε ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της χώρας.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, την κατασκευάστρια χώρα του Airbus A320. Η Γαλλία είναι εξάλλου η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Η επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνά της για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους και θα συλλέξει στοιχεία μόλις βρεθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν επίσης προσφερθεί να βοηθήσουν στην έρευνα, πρόσθεσε ο Μοκάντεμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν έχει γίνει αποδεκτή αυτή η προσφορά.

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Δεν έχουμε πληροφορίες για τα αίτια συντριβής

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης ενός αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στη Μεσόγειο που μετέφερε 66 ανθρώπους νωρίτερα σήμερα και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά εικασία για αυτά.

«Οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν και να εξακριβώσουν ποια είναι τα γεγονότα σχετικά με αυτό που συνέβη σήμερα. Δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή όσον αφορά αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ