Για την τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μιλά ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως "μια πολύ σημαντική συμμαχία που θα έπρεπε να είχε συσταθεί πριν από πολύ καιρό", αναφέρει η "Καθημερινή".
Ο κ. Στάινιτζ υπογραμμίζει ότι οι τρεις χώρες είναι "τρεις φίλες δυτικού τύπου Δημοκρατίας που αναπτύσσουν στενή συνεργασία. Ο δυτικός πολιτισμός ξεκίνησε από την Αθήνα με τη δημοκρατία και από την Ιερουσαλήμ με την μονοθεϊστσική θρησκευτική παράδοση του ιουδαϊοχριστιανισμού".
Στη συνέχεια ο Γιουβάλ Στάινιτζ παραδέχεται ότι το κύριο αντικείμενο της τριμερούς συνεργασίας είναι η ενέργεια, αλλά σπεύδει να τονίσει ότι δεν είναι μόνον αυτό και υποστηρίζει "είναι επίσης πολύ σημαντικό να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, να βοηθάμε η μία χώρα την άλλη σην κταπολέμηση της τρομοκρατίας". Αφού τονίσει ότι η χώρα του στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα έμπειρη και διαθέτει ίσως τις καλύτερες δυνατότητες και μεθόδους παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καταλήγει "άρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα στον εντοπισμό τρομοκρατών και την αποτροπή χτυπημάτων".
Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Αιγύπτου ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Βόρειας Θάλασσας και στη συνέχεια να τα αντικαταστήσουν ως μια από τις κύριες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν κάνει λόγο για δύο αγωγούς ο Γιουβάλ Στάινιτζ τονίζει "αν βελτιωθούν τα πράγματα με την Τουρκία, με την οποία παλαιότερα είχαμε πολύ στενή σχέση, και γεφυρωθούν οι διαφορές, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πωλείται αέριο και στην Τουρκία και στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουμε νέες έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ, ενώ και για την Κύπρο οι προοπτικές ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων είναι πολύ καλές.
Μίλησε ιδιαιτέρα ένθερμα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας "θα εργαστούμε επίσης για την υποθαλάσσια διασύνδεση των τριών χωρών με καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ένα έργο που υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 4 με 5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Ήδη, αποφασίσθηκε η διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου μέχρι το 2019".
Αποκάλυψε ότι εξετάζουν την ιδέα να κατασκευαστεί σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κύπρο, και ότι εντός των επομένων δύο μηνών θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα των τριών υπουργών με τους τρεις γενικούς διευθυντές των υπουργείων.
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στο Ιράν τονίζοντας "Δεν μας αρέσει η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράνκαι στο θέμα αυτό έχουμε διαφωνίες ακόμη και με τους Αμερικανούς φίλους μας. Εκτιμούμε κατ'' αρχάς, ότι χρήματα που θα εισρεύσουν στην ιρανική οικονομία θα ενισχύσουν τρομοκρατικές δράσεις και θα συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα που πρέπει να στέλνει η Ελλάδα, Ευρώπη και όλος ο κόσμος προς το Ιράν είναι πως δεν μπορεί να έχει ομαλές σχέσεις αν δε σταματήσει την υποστήριξη στην τρομοκρατία στη Συρία, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Υεμένη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Και δεύτερον δεν μπορεί να κάνεις έκκληση για εξαφάνιση του εβραϊκού κράτους και δεν μπορεί να γελοιοποιείς το Ολοκαύτωμα. Αυτοί είναι οι δύο απλοί όροι μας".