Το προσφυγικό θα αποτελέσει το βασικότερο θέμα των συνομιλιών που θα έχει, σήμερα και αύριο, στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ ξεκίνησε, σήμερα, περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια με πρώτο σταθμό το Σεράγεβο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι "για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται να υπάρχει αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των συνόρων και στενή συνεργασία με τις χώρες που βρίσκονται στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό των προσφύγων".
Εξήγησε ότι η Αυστρία για το 2016 δεν μπορεί να δεχτεί τον ίδιο αριθμό προσφύγων με πέρυσι(90.000) διότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ από την άλλη -ανέφερε- δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων.
Ο κ. Κουρτς δήλωσε ότι η Αυστρία, φέτος, μπορεί να δεχτεί 37.500 πρόσφυγες. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους του Βελιγραδίου, ότι στη Σερβία θα μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αν η Αυστρία κλείσει τα σύνορα, τονίζοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας των χωρών της περιοχής, ενώ υποσχέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει αβοήθητη την Σερβία.
Η Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να αφήσει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ μόνες τους, είπε ο κ. Κουρτς και πρόσθεσε: "Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και η Ελλάδα να μας επιτρέψει να τη βοηθήσουμε σ'' αυτό. Γι'' αυτό στηρίζω την πρόταση του αυστριακού υπουργού Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ για την αποστολή στρατού στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στη Μακεδονία και τη Σερβία".
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας σε ανάρτηση που έκανε, χθες βράδυ, σε κοινωνικό δίκτυο ανήγγειλε πως το βασικό θέμα στις περιοδεία του στα δυτικά Βαλκάνια θα είναι το προσφυγικό.
Η Αυστρία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, δεν θα περιμένει την Ελλάδα αλλά θα προσπαθήσει να βρει λύση με την ΠΓΔΜ για να σταματήσει τους πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ