Συνελήφθη Ρώσος στη Χαλκιδική για «ξέπλυμα» $4 δισ. μέσω bitcoin

Συνελήφθη Ρώσος στη Χαλκιδική για «ξέπλυμα» $4 δισ. μέσω bitcoin

Με την κατηγορία της νομιμοποίησης 4 δισ. δολαρίων από παράνομα έσοδα μέσω bitcoin συνελήφθη στη Χαλκιδική Ρώσος υπήκοος. Ο 38χρονος κατηγορείται ότι ηγείται εγκληματικής οργάνωσης από το 2011, η οποία «κατέχει, διατηρεί, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο». 

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε βάρος του Ρώσου υπηκόου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές αρχές για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την ελληνική ποινική νομοθεσία.

Κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
 (2) tablet,
 (5) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
 (1) δρομολογητής (router),
 (1) φωτογραφική μηχανή και
 (4) πιστωτικές κάρτες.

Επιβεβαίωνει τη σύλληψη, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα 

«Επιβεβαιώνουμε το γεγονός της κράτησης, η οποία συνέβη χθες», ανέφερε η πρεσβεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι όλα τα απαραίτητα βήματα αναφορικά με το ζήτημα θα γίνουν από το ρωσικό γενικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και τον Ρώσο υπήκοο για να διασφαλίσουμε ότι του παρέχονται τα νόμιμα δικαιώματά του», σημειώνεται.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova με ανάρτησή της στην σελίδα που διατηρεί στο facebook ανέφερε ότι το ζήτημα «έχει δρομολογηθεί».