Συνελήφθη ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας για δωροδοκία

Συνελήφθη ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας για δωροδοκία

Κατηγορίες ότι εκβίασε για να δωροδοκηθεί απαγγέλθηκαν από τους ερευνητές σε βάρος του Ρώσου υπουργού Οικονομίας, Alexey Ulyukaev, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Επιτροπή Έρευνας.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο Ulyukaev, ηλικίας 60 ετών και υπουργός από το 2013, «απαίτησε από τη διεύθυνση της Rosneft» δύο εκατομμύρια δολάρια για να δώσει ως αντάλλαγμα το πράσινο φως για την απόκτηση από τη γιγάντια ημικρατική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft της πετρελαϊκής εταιρείας Bachneft, που ανήκει στο κράτος.

Πάντα σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας, η οποία είναι αρμόδια για τις πιο πολύκροτες ποινικές έρευνες στη Ρωσία, ο υπουργός «απείλησε να χρησιμοποιήσει εξουσίες που συνδέονται με το αξίωμά του για να εμποδίσει τις δραστηριότητες της εταιρείας», αν αυτή η τελευταία δεν του κατέβαλλε τα χρήματα της δωροδοκίας.

Η διεύθυνση της Rosneft ήρθε τότε σε επαφή με τις αρχές οι οποίες συνέλαβαν χθες το βράδυ τον υπουργό.

Η Επιτροπή Έρευνας, σε δήλωσή της είπε ότι η έρευνα αφορά «την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας, Alexey Ulyukaev, στις 14 Νοεμβρίου 2015, 2 εκατομμύρια δολάρια για τη θετική εκτίμηση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft».

Η Επιτροπή, που υπάγεται άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, είπε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα. «Ο Ulyukaev ετέθη υπό κράτηση τη νύχτα, αμέσως μετά από την ανάκρισή του», είπε μέλος της Επιτροπής στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπηρεσιακής διευθύντριας του γραφείου τύπου της Επιτροπής Svetlana Petrenko στο πρακτορείο RIA Novosti, «ο Ulyukaev συνελήφθη in flagrante delicto ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία». Η έρευνα, πρόσθεσε, «εστιάζεται στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών».

Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε στο πρακτορείο TASS ότι η «αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία», ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο ένα δικαστήριο είναι ικανό να αποφανθεί οτιδήποτε».

Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δισ. δολάρια/4,64 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή. Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους. Ο Ulyukaev είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας παρακολουθούσε τον υπουργό για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με πηγή της Υπηρεσίας που επικαλέστηκε το πρακτορείο Sputnik.

«Επίπονη διαδικασία» σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, χαρακτήρισε επίπονη τη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας σχετικά με την προφυλάκιση του υπουργού Οικονομίας, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Medvedev συζήτησε την υπόθεση με τον Vladimir Putin.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αρνείται ότι δωροδοκήθηκε - Διορίστηκε υπηρεσιακός ο υφυπουργός του

Ο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Alexey Ulyukaev αρνείται την ενοχή του στην κατηγορία της δωροληψίας, δήλωσε ρώσος εισαγγελέας σήμερα.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev διόρισε τον Yevgeny Yelin, μέχρι σήμερα υφυπουργό Οικονομίας, υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας μετά την προσαγωγή του Ulyukaev για δωροληψία, γνωστοποίησε μια εκπρόσωπος του γραφείου του Medvedev, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Sputnik ο Ulyukaev υποσχέθηκε να συνεργαστεί στην έρευνα και τόνισε πως δεν αρνείται να καταθέσει. «Δεν αρνήθηκα να καταθέσω. Απλώς επιφυλάχθηκα να το κάνω αυτή τη στιγμή. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με την έρευνα όσο περισσότερο είναι δυνατόν, καθώς η φήμη μου και το καλό μου όνομα μπορεί να αποκατασταθούν μόνο μόλις δημοσιοποιηθεί η αλήθεια για την υπόθεση αυτή», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου.

Ένα από τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής ανέφερε ότι υπάρχουν μάρτυρες που βεβαιώνουν την ενοχή του Ulyukaev.

Σε κατ'' οίκον περιορισμό τέθηκε για δύο μήνες

Ρωσικό δικαστήριο διέταξε να τεθεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexey Ulyukaev υπό κράτηση κατ'' οίκον για διάστημα δύο μηνών, ως την 15η Ιανουαρίου 2017.

Παράλληλα, ο Dmitry Medvedev στο μεταξύ τόνισε ότι η υπόθεση του φαίνεται αδιανόητη.

«Αυτό που θέλω να πω για τη σύλληψη του υπουργού (Οικονομίας της Ρωσίας) Ulyukaev (είναι το εξής): προφανώς, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τις αρχές και για την κυβέρνηση», είπε ο Medvedev μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία στη Κρατική Δούμα, την Κάτω Βουλή της Ρωσίας. «Αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο για μένα», πρόσθεσε.

Ο Medvedev διευκρίνισε ότι συζήτησε την υπόθεση με τον πρόεδρο Putin και ο τελευταίος έχει την ίδια άποψη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση ενδέχεται να οφείλεται σε μια σύγκρουση φατριών στη ρωσική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ