Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Αμετακίνητοι στη θέση τους παραμένουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, αποφάσισαν στη σημερινή γενική τους συνέλευση, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν στις 17/9.

«Δεν κάνουμε πίσω. Έχουμε "περάσει" ξανά στην ιστορία "παράνομες κινητοποιήσεις"» επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Μετά τη λήξη της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, με πρώτη στάση τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ΕΚΘ, στην οδό Αριστοτέλους. Εκεί, φώναξαν συνθήματα με κεντρικό «Σπίρτζη παραιτήσου, ή τώρα εξηγήσου».

Επόμενος σταθμός το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, λόγω των δηλώσεων του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη περί επιστράτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και η πρόταση του προέδρου του συνδικάτου τους να κυκλοφορήσουν 70 λεωφορεία στην πόλη, στων οποίων το ταμπλό θα αναγράφεται στο ταμπλό: «Απλήρωτοι εργαζόμενοι δουλεύουν για την πόλη τους».

Πρόεδρος του ΟΑΣΘ: Μας δουλεύουν μέρα μεσημέρι

Ανεφάρμοστες χαρακτήρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις προτάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Μας δουλεύουν μέρα μεσημέρι».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανίδης επισήμανε ότι την προσεχή Δευτέρα οι νομικοί του Οργανισμού σύμβουλοι θα αποφανθούν για το ποια άλλα ένδικα μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει η διοίκηση, ώστε να «πιάσουν τιμόνι» οι εργαζόμενοι και πρόσθεσε: «Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος πλέον η προσφυγή μας στη διαιτησία».

Ο κ. Στεφανίδης, τόνισε ότι το 18% από τις πωλήσεις των εισιτηρίων που είχε αποφασιστεί από τις 25/8, αφορά μέχρι στιγμής 458.000 ευρώ. «Από τα 2 εκατ. ευρώ που λέει η κυβέρνηση ότι θα μας δώσει, τελικά θα φτάσουν στον οργανισμό το 1,6 εκατ. ευρώ, μετά τον φόρο. Προκύπτει ένα κενό, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο. Από που θα καλυφθεί» αναρωτήθηκε;

Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε από το υπουργείο αφορά την προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνον σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, ισόποση εγγυητική επιστολή. «Πώς θα δώσω εγγυητική επιστολή, αφού δεν έχω τα χρήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Στεφανίδης.

Άμεση αναστολή της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναστείλουν άμεσα την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 17/9, καλεί με σημερινή του ανακοίνωση τους εργαζομένους στον ΟΑΣΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ), προκειμένου να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων, πρόσθετες «δυσάρεστες επιπτώσεις στην αγορά».

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «ο ελληνικός λαός και κατ' επέκταση και οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιβιώσουν, η οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης διαταράσσεται ανεπανόρθωτα από την έναρξη της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς της περιοχής μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους σε αυτές και την κοινωνία της πόλης μας».

Μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης «υφίσταται καθημερινά ζημίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, λόγω τακτικών στη διεκδίκηση αιτημάτων μεμονωμένων συμφερόντων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ