Συνεχίζεται το θρίλερ διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες καθώς δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από 56 ώρες σκληρών διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με διάφορες πηγές όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι επίπονες διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Μια συμφωνία έστω και σε ορισμένα σημεία ή επί της αρχής είναι σίγουρα προτιμητέα για την πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ, αφού γνωρίζουν πως ένα αδιέξοδο στη παρούσα φάση μπορεί να δώσει το λάθος μήνυμα στη διεθνή σκακιέρα για το ρόλο της Ε.Ε. στη παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα.
Σημαντικές ως προς αυτή τη κατεύθυνση, τη συνέχιση δηλαδή των συζητήσεων με στόχο τη συμφωνία, είναι και οι δηλώσεις της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα.
«Είναι καλύτερο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ένα φιλόδοξο πακέτο οικονομικής βοήθειας, παρά να πάνε σε μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε η κα. Λαγκάρντ.
«Στην ιδανική περίπτωση, η συμφωνία των ηγετών θα πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου, σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η Επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά η η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«Κατά την άποψή μου, είναι καλύτερο να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη διευκόλυνση σύμφωνα με τις υπάρχουσες κατευθύνσεις, ακόμα κι αν χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο, παρά γρήγορο», πρόσθεσε.
Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής: Πιέσεις στους «φειδωλούς» για συμβιβασμό - Παραμένει ζητούμενο το ύψος των επιχορηγήσεων
Στην ολομέλεια της Συνόδου μεταφέρονται εκ νέου οι συζητήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τους κύκλους διαβουλεύσεων να συνεχίζονται για τρίτη διαδοχική ημέρα διαπραγματεύσεων και το χάσμα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ να παραμένει.
Το βασικό ζητούμενο, μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, είναι οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο οι «φειδωλοί» του Βορρά φέρονται να ζήτησαν να μην υπερβαίνουν τα 350 δισ. ευρώ (με το ύψος τους να περιορίζεται κατά 100 με 160 δισ. ευρώ). Από την άλλη η Γαλλία και η Γερμανία δεν φέρονται να είναι διατιθέμενες να συζητήσουν για επιχορηγήσεις κάτω των 400 δισ. ευρώ.
Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει ένα συμβιβασμό σε ότι αφορά το θέμα του βέτο. Συγκεκριμένα δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να πει «όχι» στην πληρωμή προς κάποιο κράτος-μέλος, αλλά έχει περιθώριο μόνο τριών ημερών για να το πράξει.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι τα εξής: 1) το ποσό των επιχορηγήσεων να μείνει στα 400 δισ. ευρώ, 2) να υπάρξει συμβιβασμός σε ένα ποσό κάτω από τα 375 δισ. ευρώ και 3) να μην υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg η πίεση έχει μεταφερθεί στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Δανίας, οι ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους τους της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας.