Συνεχίζεται το πογκρόμ συλλήψεων γκιουλενιστών ενόψει εκλογών στην Τουρκία

Συνεχίζεται το πογκρόμ συλλήψεων γκιουλενιστών ενόψει εκλογών στην Τουρκία

Στη σύλληψη 150 στρατιωτικών προχώρησε η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης για «ύποπτες διασυνδέσεις» με την «τρομοκρατική οργάνωση» FETO, των υποστηρικτών δηλαδή του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να έχουν προκηρυχθεί πρόωρα για τις 24 Ιουνίου, ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει σταματήσει τις διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων του.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την σύλληψη 300 υπόπτων στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό στρατιωτικών που διατηρούν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι 211 από αυτούς είναι εν ενεργεία στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σημειώνεται η Άγκυρα θεωρεί την οργάνωση FETO και τον ηγέτη της Γκιουλέν, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, υπεύθυνους για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 που κόστισε τη ζωή σε 250 άτομα ενώ προκάλεσε και τον τραυματισμό 2.200 πολιτών.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί επίσης το FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια μακρόχρονη εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης των τουρκικών θεσμών, ιδίως της στρατιωτικής, αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας.