Συνεχίζεται η κάθοδος της «Μήδειας» - Χιόνια και στην Αττική από το απόγευμα
Kακοκαιρία

Συνεχίζεται η κάθοδος της «Μήδειας» - Χιόνια και στην Αττική από το απόγευμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια», έχοντας κάνει αισθητή την παρουσία της στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους.

Το κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, ντύνοντας στα λευκά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και αργότερα της Ηπείρου, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, φτάνοντας στην Φθιώτιδα. Το πρωί έφτασε στη Βοιωτία και πλησιάζει την Αθήνα.

Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας μετά το απόγευμα 

Αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που ξεκίνησε το Σάββατο, φέρνοντας χιόνια, μεταξύ άλλων, στην Αττική και στα βόρεια προάστια της Αθήνας από το απόγευμα της Κυριακής και μετά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Μετά το απόγευμα της Κυριακής τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσης αναμένονται από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες.

Εκτός από τα προαναφερόμενα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της Κυριακής η κακοκαιρία «Μήδεια» θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, παγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.

Διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος και στη λεωφόρο Φυλής

Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.

Επιπροσθέτως, διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.

Χιονόπτωση χωρίς προβλήματα στη Θεσσαλονίκη - Παγετός από το μεσημέρι

Συνεχίζεται με μειωμένη ένταση η χιονόπτωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προβλήματα έχουν παρουσιαστεί μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία, όπου διεξάγεται με δυσκολία ή είναι αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.

Στις μεγάλες πόλεις και στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι είναι καθαροί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Από το μεσημέρι, όπως μας έχουν ενημερώσει, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες η χιονόπτωση θα σταματήσει, αλλά θα επικρατήσει παγετός γι αυτό η σύστασή μας είναι ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή, τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Επί ποδός παρέμειναν όλο το βράδυ τα συνεργεία και ειδικά οχήματα στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιους δρόμους χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σημειώνεται πως με καθυστέρηση αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, λόγω κακοκαιρίας, η αμαξοστοιχία 53 με προορισμό την Αθήνα. Συγκεκριμένα, λόγω προβλημάτων στις αιχμές, συσσώρευση χιονιού και πάγου κατά την έξοδο από το μηχανοστάσιο έως τον σταθμό της Θεσσαλονίκης, η αναχώρηση έγινε με 28 λεπτά καθυστέρηση.

Νωρίτερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι με 48 λεπτά καθυστέρηση αναχώρησε η αμαξοστοιχία 1591 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα, λόγω προβλήματος υποδομής.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες. Για τους ίδιους λόγους, κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου.

Στον Δήμο Καλαμαριάς κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. «Παρ' όλο που όλοι οι δρόμοι της Καλαμαριάς είναι προσπελάσιμοι και τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν, ο συνδυασμός ολικού παγετού και συνθηκών λειτουργίας λόγω covid (με ανοιχτά παράθυρα) και δεδομένης της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόζεται, οδήγησαν στην απόφαση αυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στον Δήμο Θερμαϊκού. Νωρίτερα, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ανακοίνωσε ότι λόγω του πολύ μεγάλου συνεχιζόμενου παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, για την πρόληψη ατυχημάτων, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο), καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Aνατολική Μακεδονία - Ξάνθη: Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των αυτοκινήτων

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από νωρίς το πρωί όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης λόγω την έντονη χιονόπτωσης που επικρατεί από χθες το βράδυ.

Τόσο τα συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στα νοσοκομεία των δυο πόλεων, όπως επίσης και τους κεντρικούς δρόμους στα αστικά κέντρα.

Από νωρίς το πρωί έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία οδό, στο τμήμα που διέρχεται κατά μήκος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δράμας καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Έντονες χιονοπτώσεις σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου δεν έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου είναι διάσπαρτα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτούς όλους τους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Πρόδρομο Ασλανίδη, το ύψος του χιονιού στα πεδινά κυμαίνεται στα 25 εκ. ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα το ύψος φθάνει και τα 35 εκ.

Για προληπτικούς λόγους με διαταγή της Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού από Πολύμυλο Κοζάνης έως Ιωάννινα, στους καθέτους άξονες Σιάτιστα - Ιεροπηγή (Α-29) και Φλώρινα - Νίκη (Α-27). Επίσης, έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Η κίνηση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού, στους κάθετους άξονες και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ελαστικά χιονιού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μονάδες του ΕΚΑΒ προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά άμεσης πρόσβασης στις μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -2 και -3 βαθμούς κελσίου γεγονός που καθιστά ποιο δύσκολο το έργο αποχιονισμού.

 Αξίζει να επισημανθεί πως οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες σήμερα στη Δυτική Μακεδονία έπεσαν σε αρκετές περιοχές κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -12,7 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-12,6), Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-11), Βουνάσα Γρεβενών (-10,9), Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,8), Φλώρινα (-10,2) και 'Αγιο Παύλο Ημαθίας (-10,1).

Ακόμη χαμηλότερα έπεσε το θερμόμετρο στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως στο Χ/Κ του Καϊμακτσαλάν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Τρίκαλα: Μέχρι και ένα μέτρο το ύψος του χιονιού στην Π.Ε. Τρικάλων - Σε ποια σημεία απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στη Δυτική Θεσσαλία

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Θεσσαλία και σήμερα, όπου άνθρωποι και μηχανήματα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν τη δική τους μάχη για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι. Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης το ύψος του χιονιού φτάνει σε ορισμένα σημεία στα ορεινά μέχρι και το ένα μέτρο. Συνολικά 51 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:

• από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),

• από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου - Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου - Γρεβενών,

• στην ε.ο. Τρικάλων - Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,

• από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων - 'Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και

• από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης - Μεσοχώρας.

Κλειστά σχολεία στη Δυτική Θεσσαλία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία δομών εκπαίδευσης, από αύριο Δευτέρα (15/2), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της κακοκαιρίας "Μήδεια" που επικρατούν ή θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα είναι κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στην πόλη και τα χωριά του δήμου. Αιτία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο παγετός και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν.

Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΚΔΑΠ.

Με νεότερες ανακοινώσεις και αναλόγως των καιρικών συνθηκών, θα γνωστοποιούνται κάθε ημέρα τα σχετικά με τις σχολικές μονάδες, όπως επισημαίνεται.

Π.Ε. Καρδίτσας

Με 62 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας δίνει τη δική της μάχη στην επέλαση της κακοκαιρίας "Μήδειας". Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, το ύψος του χιονιού κυμαίνεται στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα 60-70 εκατοστά, ενώ στα πεδινά και στην πόλη της Καρδίτσας φτάνει στα 30 εκατοστά. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Επιπροσθέτως, με απόφαση της Δημοτικής αρχής τη Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο Δήμος Μουζακίου, ανακοινώνει επίσης, ότι λόγω χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, την Δευτέρα 15/02 και Τρίτη 16/02, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Φράγματος Ν. Πλαστήρα, μέσω Μορφοβουνίου, από 10 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Φράγματος Ν. Πλαστήρα, μέσω Καστανιάς, από 14 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Τσαρδακίου Λίμνης Πλαστήρα, από 12 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Λουτρών Σμοκόβου - Ρεντίνας, από 25 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - 'Αρτας,

• στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Στεφανιάδας

Λόγω χιονόπτωσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Ιωάννινα: Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Στην πόλη των Ιωαννίνων άρχισε λίγο μετά τις 8 το πρωί η χιονόπτωση, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει απο τα μεσάνυχτα στις περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου,του Πωγωνίου και των Τζουμέρκων. Μηχανήματα των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει ανοικτό το επαρχιακό δίκτυο. Οι χιονοπτωσεις ξεκίνησαν απο χθες το απόγευμα απο τα 1200 μέτρα και πανω και στην συνέχεια το χιόνι κατέβηκε σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Στην ορεινή Άρτα σε κλειό χιονοπτώσεων βρίσκονται 7 χωριά και 40 οικισμοί στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη όπου τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται στο δρόμο απο τα μεσάνυχτα.

Η πτώση της θερμοκρασίας ειναι αισθητή σε όλη την Ηπειρο.

Λήψη μέτρων στους οδικούς άξονες της Ηπείρου λόγω χιονοπτώσεων

Λόγω των χιονοπτώσεων, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοίνωσε μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου ανά Διεύθυνση Αστυνομίας.

Λάρισα: Συνεχίζεται η έντονη η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας – Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετές περιοχές του νομού

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα να έχει "ντυθεί στα λευκά" ολόκληρη η περιοχή.

Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και η χιονόστρωση έντονη από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδειας», ενώ μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ώστε να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε όλο το νομό.

Παράλληλα λόγω της κακοκαιρίας έχει υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω σημεία:

- Στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης.

- Στην νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης.

- Στην επαρχιακή οδό Λάρισας - Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

-από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης,

-από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας

-σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας

-σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων

-στην επαρχιακή οδό Πυργετού - Κρανιάς Τεμπών

-στην επαρχιακή οδό Ανατολής - Μεγαλοβρύσου Αγιάς

-στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου - Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου

-στην επαρχιακή οδό Στομίου - Καρίτσας Αγιάς

στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού - Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,

-στην επαρχιακή οδό Δήμητρας - Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,

-στην επαρχιακή οδό Στομίυ - Ομολίου και

-στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.

Λαμία: Άσπρισε όλη η Φθιώτιδα

Χιονίζει με μεγάλη ένταση κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.

Ειδικότερα από τις 5:00 το πρωί εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Μαρτίνου και χρειάστηκε τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ρίχνουν αλάτι και να απομακρύνουν το χιόνι από το δρόμο προκειμένου η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο να γίνεται κανονικά.

Το ίδιο σκηνικό έχουμε και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων αλλά και στην περιοχή της Στυλίδας. Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη με συνέπεια να διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να κάνουν παρεμβάσεις.

Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα δίνεται μία πραγματική μάχη από τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την 'Άμφισσα στη δύσκολη περιοχή του Μπράλου, ο δρόμος από τη Λαμία προς Δομοκό και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε να χιονίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως ιδιαίτερη ένταση στη χιονόπτωση έχουμε μετά τις 5:00 το πρωί όπου ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.

Κατά περιόδους η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρις ότου τα μηχανήματα απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι. Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα σε κανέναν από τους δρόμους ωστόσο όμως οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο ήδη από το ξημέρωμα ξεκίνησαν τα μηχανήματα των δήμων για να δημιουργήσουν προσβάσεις ιδιαίτερα προς τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι φτάνει και τα 30 cm. Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ωστόσο οι αρμόδιοι της Περιφέρειας περιμένουν και το δεύτερο κύμα το οποίο αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Τέλος έχουμε διακοπές ρεύματος σε χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας από τις 4:00 το πρωί και ήδη συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται εκεί για να εντοπίσουν τη βλάβη και να την αποκαταστήσουν.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Θανάση Καρακατζα «η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη χωρίς να υπάρχουν προβλήματα» όπως σημειώνει και με νόημα συμπληρώνει πως «χρειάζεται προσοχή από όλους μας καθώς το δεύτερο κύμα αναμένεται να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και το προσωπικό αλλά και τα μηχανήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Βόλος: Πυκνό χιόνι στον Βόλο - Στα λευκά το Πήλιο - Κάτω από το μηδέν το θερμόμετρο στα Χάνια

Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν υπάρχουν προβλήματα από το χιόνι, αλλά πάνω από τον περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

Όλο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δουλεύουν πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Άνω Βόλο και πάνω, λόγω του παγωμένου χιονιού.

Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιόνι πέφτει και στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή, παρ' όλο που γίνεται αποχιονισμός, στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

ΓΑΔΑ: Οδηγίες για ασφαλείς μετακινήσεις λόγω «Μήδειας»

Οδηγίες για ασφαλείς μετακινήσεις ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει και την Αθήνα εξέδωσε και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν σε διαφορές περιοχές (χιονοπτώσεις, παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες κ.λπ.), η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Παράλληλα υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.    
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους  πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να  προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει επίσης ειδικό banner με αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Τέλος, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, όλο το διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.