Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την Έφη Αχτσιόγλου

Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την Έφη Αχτσιόγλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με επίκεντρο της συζήτησης τα εργασιακά θέματα της χώρας, όπως τη συνδικαλιστική νομοθεσία, την πορεία της κοινής πρωτοβουλίας για την αδήλωτη εργασία και τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο αυτής, καθώς και τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΕΔ, ενώ απορρίφθηκε ως προσχηματική η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επί των αλλαγών που προβλέπει το πρόσφατο μνημόνιο στα εργασιακά. Παράλληλα, εστίασαν στον οδικό χάρτη για την αδήλωτη εργασία και στα προβλήματα του πιλοτικού προγράμματος του ΣΕΠΕ, το οποίο εστιάζει τους ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εστίαση, μη συμπεριλαμβάνοντας τον αγροτικό τομέα. Κατά την άποψη συνδικαλιστικών στελεχών, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) πρέπει να παρακολουθήσει την εξέλιξη του οδικού χάρτη.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού χώρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, τάχθηκαν κατά των μητρώων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ψηφιακή μορφή, καθώς, όπως υποστήριξαν, κάτι τέτοιο προσκρούει σε διατάξεις, από το Σύνταγμα μέχρι τον αστικό και τον ποινικό κώδικα. Αντίθετα, εξέφρασαν τη στήριξή τους σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δηλώνονται οι υπερωρίες, πριν από την πραγματοποίησή τους, ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Την ΕΣΕΕ στη συγκεκριμένη συνάντηση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καρανίκας. Η συνομοσπονδία επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι αναφορικά με τη συνδικαλιστική νομοθεσία, η ΕΣΕΕ εξέφρασε την πάγια θέση της, ότι «ίσως χρειάζονται βελτιωτικές αλλαγές ή επικαιροποίηση του ν. 1264/1982, όμως το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων δεν υπάρχει λόγος να μεταβληθεί».

Όσον αφορά την κοινή πρωτοβουλία υπουργείου, κοινωνικών εταίρων και ILO για την αδήλωτη εργασία, η ΕΣΕΕ έθεσε εκ νέου το θέμα του «εργοσήμου», καθώς και τα προβλήματα του πιλοτικού προγράμματος του ΣΕΠΕ, το οποίο δεν έχει καμία πρωτοτυπία, εστιάζοντας τους ελέγχους πάλι στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, διατηρώντας παράλογα τα εξοντωτικά πρόστιμα, όπως αυτό των 10.500 ευρώ, χωρίς ελαφρυντικά.

Σε σχέση με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), υπουργείο και κοινωνικοί εταίροι δεσμεύτηκαν από κοινού να βρουν άμεσα τις ευχερέστερες λύσεις, για να μπορέσει ο οργανισμός να λειτουργήσει ξανά ομαλά, εντός του Ιουλίου.

Με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ συζητήθηκαν, επίσης, με την κ. Αχτσιόγλου η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους 22.500 ανέργους. Η συνομοσπονδία κατέθεσε την άποψη ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών 22,5 δισ. ευρώ στο ΚΕΑΟ, σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου, θα δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους της αγοράς και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, καθώς η ένταξη σε αυτήν πρέπει να είναι απλή και να γίνεται με πρωτοβουλία του οφειλέτη, ενώ έχει και πολλά άλλα προνόμια σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, όπου ο οφειλέτης εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο βαθμό από το δανειστή του, εν προκειμένω τα Ταμεία».

Σε ό,τι αφορά τα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους 22.500 ανέργους, οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία τους και να μετατραπούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τέλος, η ΕΣΕΕ και οι λοιποί κοινωνικοί εταίροι υπογράμμισαν προς την υπουργό Εργασίας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της έγκαιρης καταβολής από τον ΟΑΕΔ των οφειλόμενων πόρων του ΛΑΕΚ στους δικαιούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc