Με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στη χώρα, συναντήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι δύο συνομιλητές «αναφέρθηκαν στη μεταξύ τους στενή συνεργασία και στα επόμενα βήματα της διαχείρισης του μεταναστευτικού στη χώρα μας».
«Ευχαριστώ τον κ. Λεκλέρκ για την πολυετή συμβολή του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στην υλοποίηση προγραμμάτων που σταδιακά αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και πρόσθεσε: «Προσβλέπω στην ίδια καλή συνεργασία με τη διάδοχό του, η οποία σύντομα θα έρθει στην Ελλάδα, ειδικά στο θέμα των παράνομων διελεύσεων, που πρόσφατα με την επιστολή μου τόνισα ότι βάζουν άδικα τη ζωή ανθρώπων σε κίνδυνο και παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα αναφερόμενος στα προγράμματα, τα οποία από τη διαχείριση του διεθνούς οργανισμού περνούν στο υπουργείο, επεσήμανε: «Είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο αλλά είναι πολύ σημαντικό να εδραιωθεί, ώστε οι 27.000 θέσεις φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί για τους αιτούντες άσυλο να μπορέσουν να παγιωθούν και υπό τη διαχείριση του υπουργείου σας. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά μαζί με το προσωπικό σας για αυτόν τον σκοπό, καθώς και για το πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο, που θα διαχειρίζεται το υπουργείο σας την επόμενη χρονιά». Ο κ. Λεκλέρκ χαρακτήρισε τα πέντε χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα «μία ιδιαίτερα έντονη περίοδο» και εξέφρασε την ικανοποίησή του «που έχουμε συμβάλει στο να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να έχει μία σωστή διαχείριση της διαδικασίας ασύλου και της υποδοχής». Τέλος, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό «να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον, όσοι λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα, θα μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μπορούν πατώντας γερά στα πόδια τους να συνεισφέρουν στην κοινότητα που τους δέχθηκε και τους έδωσε προστασία».