Η ανησυχία των ΗΠΑ για την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και το πως η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον σύμβουλό Εθνικής Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στον Λευκό Οίκο.
«Ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους το ζήτημα της Τουρκίας. Βρίσκονται, απ'' ότι αντιλαμβάνομαι, σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, και τις νέες συμμαχίες στην περιοχή» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «H συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα που κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη, στο μέλλον, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με μια σειρά από θέματα κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον σύμβουλό Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Κοτζιάς συζήτησε και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.
«Στο Σκοπιανό δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει. Δεν θα δεχόμουνα ποτέ να πιεστούμε. Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της» είπε ο Έλληνας υπουργός.
Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, αναμένεται άλλωστε να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης την προσεχή Πέμπτη, παρουσία του κ. Νίμιτς, στην Νέα Υόρκη. Ο Ν. Κοτζιάς προσέθεσε ότι στα κείμενα που έχουν συντάξει η ελληνική πλευρά και ο Μ. Νίμιτς, γίνεται αναφορά «σε μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος-πΓΔΜ σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κ.ο.κ. Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά με τα οποία πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κ.ο.κ.».
Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ