Συνάντηση J. Kerry - S. Lavrov σήμερα στη Γενεύη για τη Συρία

Συνάντηση J. Kerry - S. Lavrov σήμερα στη Γενεύη για τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, John Kerry, έφθασε στη Γενεύη χθες για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov, σε συνάντησή τους σήμερα για την στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη Συρία.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, των οποίων οι χώρες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, ξεκίνησαν συναντήσεις από τον Ιούλιο ώστε να βρουν κοινό σχέδιο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο J. Kerry είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας αυτής ότι οι συνομιλίες πλησιάζουν την ολοκλήρωσή τους.

Νωρίτερα χθες ολοκληρώθηκαν στη Γενεύη οι τριήμερες συνομιλίες ειδικών επί της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία που επικεντρώθηκαν στο Χαλέπι και σε πιθανή συνεργασία μεταξύ των στρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σήμερα επίσης αναμένεται να συναντηθεί ξεχωριστά με τους δύο υπουργούς ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Staffan de Mistura, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του που μίλησε στο πρακτορείο Sputnik, η οποία πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα ακόμα.

Νωρίτερα χθες, ο de Mistura είπε σε δημοσιογράφους ότι σκόπευε να παρουσιάσει στον J. Kerry και τον S. Lavrov τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για να επανέλθει στην ομαλότητα η πολιτική διαδικασία στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ