Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Δυτική Αττική η οποία παρουσίασε χθες 78 νέα κρούσματα, αριθμό ιδιαίτερα αυξημένο, δεδομένου ότι η περιοχή βρίσκεται σε αυστηρό lockdown.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός, καθώς πρόκειται για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η περιοχή να έρχεται πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα από πλευράς αριθμού κρουσμάτων αναλογικά, με 48,47 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας που ήταν μόλις 20,86.
Ο "συναγερμός" παραπέμπει σε ιχνηλάτηση για να εντοπιστεί η εστία μετάδοσης, προκειμένου να μην επεκταθεί περαιτέρω, παρόλα αυτά ο προβληματισμός για τον τρόπο εξάπλωσης παραμένει έντονος, ενόσω τα μέτρα στη Δ. Αττική παραμένουν ιδιαίτερα αυστηρά.
Αντίστοιχη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί και για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε στις εκκλησίες με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων, αν και τα αποτελέσματα του χθεσινού συγχρωτισμού στους ναούς, μένουν να φανούν το επόμενο δεκαπενθήμερο. Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας τα στοιχεία από τους συνωστισμούς που παρατηρήθηκαν στην αγορά τις παραμονές των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να έχουν εξαχθεί ακόμη συμπεράσματα. Αντίστοιχα, παρατηρούνται τα διαγράμματα από τα δεδομένα της πανδημίας από τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνουν συσχετισμοί μεταξύ γεγονότων υπερμετάδοσης που οδήγησαν στην κορύφωση περί τα μέσα Νοεμβρίου και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Νοεμβρίου.
Έτσι, οι ειδικοί τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα και πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, όχι νωρίτερα πάντως από τις 18 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, παράγοντες της επιτροπής εκτιμούν ότι σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση στην πορεία της πανδημίας από τον εορτασμό των Θεοφανείων, όμως είναι δύσκολο να αποτιμηθεί από τώρα το αποτέλεσμα του συγχρωτισμού. Μάλιστα εκτιμούν ότι οποιαδήποτε πρόγνωση με ορίζοντα πάνω από 15 ημέρες, είναι εξαιρετικά επισφαλής, γιατί οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να είναι απόλυτα ακριβείς όπως π.χ. οι καιρικές συνθήκες.
Για την ώρα πάντως στην λοιπή Αττική η πανδημία δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί μια πτωτική πορεία, χαρακτηριστικά τα οποία θα συζητηθούν τις επόμενες δύο ημέρες κατά τις συνεδριάσεις των ειδικών επιτροπών.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δείκτης αναπαραγωγής της πανδημίας (Rt), έχει περιοριστεί δραστικά, στο 0,75, αισθητά κάτω από τη μονάδα, παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αυξηθεί εάν παρατηρηθούν γεγονότα υπερμετάδοσης.
Σε ότι αφορά τις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη μετάδοση, πρώτη έρχεται η Δυτική Αττική, ακολουθεί το Λασίθι με 30,51 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Θάσος με 21,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Μύκονος με 19,74 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Βοιωτία με 19,5, η Χαλκιδική με 17,94, η Κοζάνη με 15,31, ο Έβρος με 13,52 και η Φλώρινα με 11,67 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μειώνεται όσο αναμενόταν, με αποτέλεσμα σήμερα να νοσηλεύονται με υποστήριξη της αναπνοής 399 άτομα, εκ των οποίων τα 7 είναι νέοι 18-39 ετών από τους οποίους οι 6 άνδρες, τα 144 είναι ηλικίας 40-64 ετών από τα οποία οι 94 άνδρες και τα 248 ηλικίας από 65 ετών και άνω, από τα οποία οι 171 είναι άνδρες.