Συναγερμός για τα συστήματα Υγείας - Ραγδαία η διασπορά της Όμικρον

Συναγερμός για τα συστήματα Υγείας - Ραγδαία η διασπορά της Όμικρον

Συναγερμό σημαίνουν οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τα συστήματα Υγείας από τη ραγδαία διασπορά της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) κάλεσε σε επείγουσα δράση. Για άνευ προηγουμένου ταχύτητα εξάπλωσης κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Νέα μέτρα λαμβάνονται στην Ευρώπη, ενώ επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εξετάζουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις. 

Πίεση στα νοσοκομεία

 

Την Τετάρτη, καμπανάκι κινδύνου έκρουσε το ECDC για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι πιθανόν θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, ενδεχόμενο που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για αύξηση νοσηλειών και θανάτων.

«Απαιτείται επείγουσα και ισχυρή δράση για τη μείωση της μεταδοτικότητας, προκειμένου να μετριαστεί η ήδη σημαντική επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι στους επόμενους μήνες», υπογράμμισε το ECDC.

Δύο παράγοντες ανησυχίας

 

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες της ανησυχίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Επιπλέον, το εν λόγω στέλεχος φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΠΟΥ.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο οργανισμός.

«Πολύ σοβαρή απειλή»

 

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού αποτελεί πραγματικά σοβαρή απειλή και ότι όσα ήδη γνωρίζουν σχετικά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είναι «άσχημα».

«Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή απειλή αυτή τη στιγμή. Για το πόσο μεγάλη είναι η απειλή, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όμως όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, είναι άσχημα», είπε ο Γουίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Και το βασικό είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται αυτό, κινείται σε έναν απολύτως πρωτοφανή ρυθμό».

Έλεγχοι, υποχρεωτικός εμβολιασμός

 

Σε αυτό το κλίμα, νέα μέτρα λαμβάνονται και πολλά ακόμα εξετάζονται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της νέα μετάλλαξης του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε δέκα, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής και αφορά ταξιδιώτες που προέρχονται από όλες της χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.

Και η Ιταλία ζητεί πλέον αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβολιασμένους και μη, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπαίνουν επιπλέον σε πενθήμερη καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Γερμανία «πέρασε» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό σχετικό ενδεχόμενο.