Συναγερμός έχει σημάνει από το διεθνές κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως στα τιμολόγια του ρεύματος, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει παρεμβάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» από άνοδο σε καύσιμα, πρώτες ύλες, αλλά και μεταφορικά, λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης, πυροδοτεί αυξήσεις σε τρόφιμα και βασικά είδη. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν διάφορα σενάρια, χωρίς να έχουν καταλήξει, καθώς όλα είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή του έτους η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο διάστημα κατά 20%, πυροδοτώντας σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.
Βασικά τρόφιμα, όπως κρέατα, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα, ο καφές που σύμφωνα με εκτιμήσεις της μπορεί και να φτάσει τα 5 ευρώ, μαζί με τα τιμολόγια ρεύματος όπου έχουν εμφανιστεί αυξήσεις 10% στο ρεύμα μετά από την ενεργοποίηση των ρητρών που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της χονδρικής, πρωταγωνιστούν στον ανατιμητικό κύκλο.
Μπροστά σε αυτή την εικόνα, η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς». Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.
Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη καταλήξει στα μέτρα. Αυτό που εξετάζει είναι το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να επιτευχθούν ταυτόχρονα δύο στόχοι : Να στηριχθούν όλα τα νοικοκυριά οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις και ταυτόχρονα να απορροφηθεί ένα μέρος του κύματος ανατιμήσεων που βρίσκεται προ των πυλών.
Παρεμβάσεις
Το οικονομικό επιτελείο διαχωρίζει το πρόβλημα σε δύο κατηγορίες : Στα είδη και τις υπηρεσίες όπου οι επιπτώσεις από το διεθνές ράλι τιμών φαίνεται ότι θα είναι μόνιμες και σε εκείνες όπου θα είναι προσωρινές. Μόνιμο για παράδειγμα χαρακτήρα φαίνεται ότι θα έχουν οι αυξήσεις στις τιμές των ρύπων, που επιβαρύνουν τα τιμολόγια στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (62,20 ευρώ ο τόνος σήμερα) και στο ράλυ των τιμών του φυσικού αερίου. Μέσα στο 2021 η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί πάνω από 100% – 116%, συμπαρασύροντας προς το πάνω κάθε υπηρεσία ή μεταποίηση που το χρησιμοποιεί, είτε στις μεταφορές, είτε στην παραγωγή.
Στο μέτωπο των τιμολογίων, εξετάζονται μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στις ανατιμήσεις. Σημειωτέον ότι η τιμή χονδρικής στο ρεύμα στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε. Ενωση, γεγονός που αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η απουσία πολλών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, ώστε να διευκολύνονται οι εισαγωγές, στην έκρηξη της τιμής του αερίου και την κατακόρυφη άνοδο της τιμής CO2. Απέναντι στις αυξήσεις, η ΡΑΕ εξετάζει σειρά παρεμβάσεων στα τιμολόγια, όπως η κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η καθιέρωση «ρήτρας αποχώρησης» μόνο σε τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου, η απαγόρευση της επιβολής χρέωσης στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, κ.ά..
Το μήνυμα ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά» ανέφερε ο κ. Οικονόμου για τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ο ίδιος έκανε δε λόγο για αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών.
«Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Γεωργιάδης : Αξιοποιείστε την υπηρεσία e- καταναλωτής
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο σοβαρών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα λόγω των διεθνών συνθηκών, έκρουσε από τη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση και πρόσθεσε πως και οι πολίτες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς.
«Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το e -katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι», είπε.