Συναγερμός έχει σημάνει στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας, με την επιβεβαίωση δύο -τουλάχιστον- κρουσμάτων με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της Νότιας Αγγλίας και στη χώρα μας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάλογη εργαστηριακή διερεύνηση για επιπλέον ύποπτα κρούσματα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τη νέα μορφή του ιού.
Μέχρι στιγμής το νέο στέλεχος εντοπίστηκε σε δύο «ορφανά» κρούσματα που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος και το ένα βρέθηκε στην Αθήνα και το άλλο στην Κρήτη.
Ο συναγερμός όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο αυτά περιστατικά διαγνώστηκαν στην κοινότητα, δηλαδή στην κοινωνία των δύο παραπάνω περιοχών και όχι σε κάποια πύλη εισόδου της χώρας, όπως είχε συμβεί στις αρχές της χρονιάς με οκτώ περιστατικά που είχαν διερευνηθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας και απομονώθηκαν, (επτά αφορούσε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα από ταξιδιώτη από το Ντουμπάι). Αυτή τη φορά η παρουσία τους επιβεβαιώνει την διασπορά του νέου στελέχους στις κοινωνίες των δύο περιοχών.
Την ύπαρξη των δύο νέων αυτών κρουσμάτων, επιβεβαιώνει στο liberal.gr ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, τονίζοντας παράλληλα ότι "υπάρχει ανησυχία, γιατί ανιχνεύθηκαν στην κοινότητα, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο αυτό στέλεχος μπορεί να επεκταθεί και περαιτέρω. Εντούτοις, τα μέτρα πρόληψης παραμένουν τα ίδια, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε. Όμως ευτυχώς, έχει διακριβωθεί πλέον ότι δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις αυτές η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οπότε δεν υπάρχει λόγος για πανικό".
Η επιβεβαίωση για την ύπαρξη του νέου στελέχους του ιού, ήρθε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το εργαστήριο του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Δημήτρη Θάνου, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η γενετική ανάλυση του ιού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ίδια διαδικασία και για άλλα ύποπτα κρούσματα που πιθανολογείται ότι φέρουν την νέα αυτή μετάλλαξη του ιού, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τέτοια στελέχη του ιού και σε άλλα σημεία της χώρας. Όμως η έρευνα είναι χρονοβόρος και αναμένονται τα αποτελέσματα προς το τέλος της εβδομάδας.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την εργαστηριακή μελέτη του νέου στελέχους του ιού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC, ο ιός είναι πιο μεταδοτικός κατά 56% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, ενώ προκαλεί μια αύξηση στο δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (το γνωστό πλέον R) κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Μάλιστα στο νέο αυτό στέλεχος που έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 40 χώρες, αποδίδεται και η πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας που οδηγεί τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες σε αυστηροποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται στο εσωτερικό τους, στην προσπάθεια προστασίας των συστημάτων υγείας τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν αποτελεσματικά τον πληθυσμό που νοσεί.
Ταυτόχρονα όμως έχει επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά ότι το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο, τα αντισώματα από φυσική ανοσία και τα αντισώματα στο πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει, παραμένουν λειτουργικά και προστατεύουν από το νέο στέλεχος. Η διερεύνηση του ευρωπαϊκού οργανισμού, στρέφεται τώρα στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που είναι ήδη διαθέσιμα κατά του ιού και αφορούν μονοκλωνικά αντισώματα των φαρμακευτικών εταιριών Regeneron και Lilly.