Σε συμφωνία για την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» κατέληξαν η Angela Merkel, ο Horst Seehofer και ο Martin Schulz, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί.
Οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων κατέληξαν σχεδόν ομόφωνα σε ένα κείμενο 28 σελίδων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τον επόμενο γύρο. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα περάσουν τον σκόπελο του έκτακτου συνεδρίου τους που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου -αντιθέτως, οι Χριστιανοδημοκράτες θα λάβουν τις αποφάσεις τους σε επίπεδο ηγεσίας.
Η κ. Merkel υποστήριξε ότι πρόκειται για «μια συμφωνία δούναι και λαβείν» την οποία όμως έχει ανάγκη η Γερμανία και οι πολίτες της, προκειμένου να σταματήσει η ανασφάλεια και η φημολογία -υπονοώντας έτσι σαφώς ότι υπήρξαν εκατέρωθεν υποχωρήσεις κατά τις συνομιλίες. «Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη του στόχου αυτού. Οι συντηρητικοί της Merkel έχουν δηλώσει πως θέλουν να έχει αναλάβει καθήκοντα μια κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο ώστε να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα, που αφενός απειλούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τη διεθνή σκηνή και, αφετέρου, είχε προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον της Merkel. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Karl-Rudolf Korte, η καγκελάριος θα ήταν «τελειωμένη» σε περίπτωση νέας αποτυχίας, καθώς είναι ήδη αποδυναμωμένη από την εκλογική της νίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο με το χειρότερο μεταπολεμικά ποσοστό για την Ένωση CDU/CSU.
Το ίδιο ισχύει, όμως, και για τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους της, δηλαδή για ηγέτη της CSU, Horst Seehofer και για τον πρόεδρο του SPD, Martin Schulz, ο οποίος κινδυνεύει να χρεωθεί την πτώση του κόμματός του κάτω και από το 20%. Όπως προαναφέρθηκε, πάντως, το πιο δύσκολο έργο από τους τρεις το έχει ο Schulz, ο οποίος θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη νεολαία του SPD (τους λεγόμενους Jusos), να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.
Όσο για τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών τη Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.
Σημειώνεται πως οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων, όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική, αλλά και η υγεία.
Διαβάστε ακόμα:
- Τα βασικά σημεία της καταρχήν συμφωνίας στο Βερολίνο
- «Λάθος σήμα», λένε οι γερμανοί επιχειρηματίες για την κυβερνητική συμφωνία
Photo by Markus Schreiber/AP