Μπορεί η Κομισιόν να «χαιρέτισε» ως πολύ θετικό το σενάριο το Βερολίνο να συνεχίσει να δέχεται 200.000 πρόσφυγες ετησίως, όπως προβλέπει η καταρχήν συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών και των βαυαρών εταίρων τους Χριστιανοκοινωνιστών, όμως το προσφυγικό θα είναι μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια συγκρότησης του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
Ήδη, οι Πράσινοι, ένας από τους πιθανούς εταίρους της Angela Merkel, απέρριψαν τη συμφωνία για θέσπιση ετήσιου πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα, όπως συμφώνησαν τα κόμματα της Ένωσης (CDU/CSU), αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο αναθεώρησης σε περίπτωση διεθνούς κρίσης.
«Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από αυτό που συμφωνήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gem Oezdemir, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, που θεωρείται υποψήφιος και για το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.
Ο κ. Oezdemir πρόσθεσε ότι η προσφυγική πολιτική θα είναι «σίγουρα ανάμεσα στα πιο δύσκολα» θέματα συζήτησης ανάμεσα στους τρεις πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, παρά το γεγονός ότι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν καταρχήν αποδεχθεί το πλαφόν.
Μάλιστα, ο ηγέτης τους, Christian Lindner, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υποστηρίξει πολιτικές που θα μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων στη Γερμανία, ουσιαστικά τασσόμενος στο πλευρό των Χριστιανοκοινωνιστών, που είχαν πρώτοι ζητήσει κάτι τέτοιο. «Έχουν τεθεί τα θεμέλια», δήλωσε από την πλευρά της στο ZDF η αναπληρώτρια αρχηγός του FDP.
Η συμφωνία προβλέπει ταχεία εξέταση νέων αιτήσεων για άσυλο και το δυνατόν ταχύτερη απέλασή των αποτυχόντων στις πατρίδες τους. Η ίδια η Merkel, μάλιστα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι πρόκειται για «κλασικό συμβιβασμό» που δεν υπονομεύει το δικαίωμα στο άσυλο ή τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
«Επιτύχαμε ένα κοινό αποτέλεσμα το οποίο νομίζω πως είναι μια πολύ, πολύ καλή βάση για να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους», είπε η Merkel, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον βαυαρό ηγέτη της CSU, Horts Seehofer.
Η Merkel σημείωσε, επίσης, πως θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού -πρώτα με το FDP και τους Πρασίνους ξεχωριστά στις 18 Οκτωβρίου και στη συνέχεια σε τριμερές σχήμα στις 20 Οκτωβρίου.
Θετική η αντίδραση Κομισιόν
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε σήμερα «θετική» την προοπτική η Γερμανία να υποδέχεται 200.000 πρόσφυγες τον χρόνο, χωρίς να εκφράσει γνώμη για τη νομιμότητα του αριθμού που παρουσιάζεται ως όριο στους κόλπους της πολιτικής οικογένειας της καγκελαρίου Merkel.
«Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε πως η Κομισιόν θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως μία χώρα η οποία έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μοιάζει έτοιμη να υποδεχθεί άλλους 200.000 τον χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι νόμιμο ένα τέτοιο αριθμητικό όριο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν εξέφρασε θέση. «Δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική απόφαση», είπε ο Σχοινάς, αρνούμενος να «προχωρήσει πιο μακριά σε αυτό το στάδιο».
«Καθώς αποτελεί ακόμη τμήμα των προετοιμασιών για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Γερμανία, και δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική πολιτική, δεν μπορούμε να πούμε πολλά υπό τύπον σχολίων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε πως η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, Jean-Claude Juncker, χαιρέτισαν κατ΄επανάληψη τον «πρώτης γραμμής ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και στην ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση».
Φωτογραφία από Wikimedia Commons