Στροφή προς την οικονομία από τον D. Trump, με εξαγγελίες για μείωση φορολογίας

Στροφή προς την οικονομία από τον D. Trump, με εξαγγελίες για μείωση φορολογίας

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με κάθε τρόπο ν'' αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκλήθηκε στην αμερικανική κοινή γνώμη την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την προσωπική επίθεση που έκανε στην οικογένεια του ήρωα λοχαγού Χαν, που σκοτώθηκε το 2004 στο Ιράκ.

Υπό την προοπτική αυτή, στρέφει το επίπεδο του πολιτικού ενδιαφέροντος προς την αμερικανική οικονομία και τις φοροαπαλλαγές, που ενδιαφέρουν μεγάλη μερίδα των Αμερικανών ψηφοφόρων και κυρίως τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης.

Έτσι, η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του Τραμπ στο Ντιτρόιτ, προκειμένου ν'' αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στις σχέσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπό την απειλή του σταθερού προβαδίσματος της Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις.

Οικονομική αναδιοργάνωση

“Θέλω να ξεκινήσω δυναμικά και δε θα είναι δύσκολο να το κάνω αυτό,” δήλωσε ο Τραμπ κατά τη χθεσινή ομιλία του, διαβάζοντας τις σημειώσεις του, αποφεύγοντας τους αυτοσχεδιασμούς που συνήθως του δημιουργούν προβλήματα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Επίσης, διατήρησε την ψυχραιμία του, καθώς περίπου 14 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στη διάρκεια της ομιλίας του, στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ.

Οι εξαγγελίες που έκανε ο Τραμπ απευθύνονταν τόσο στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και στους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα σε όσους έχουν πληγεί από τη μείωση της βιομηχανικής-παραγωγικής δραστηριότητας σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ.

Μη χάνοντας την ευκαιρία να στραφεί κατά της Χίλαρι Κλίντον, της καταλόγισε ότι εκπροσωπεί “τις κουρασμένες φωνές του παρελθόντος.” “Τώρα αρχίζουμε μια εθνική συζήτηση για την οικονομική αναδιοργάνωση των ΗΠΑ. Είναι μια συζήτηση για το πως θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη και πάλι για τον καθένα..., ειδικά γι αυτούς που απολαμβάνουν τα λιγότερα,” δήλωσε ο Τραμπ.

Κεντρική πολιτική πρόκληση

Το γενικότερο πλαίσιο της ομιλίας του, κινήθηκε στις αρχές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την πορεία της οικονομίας, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι τοποθετήσεις του στερούνταν των απαραίτητων λεπτομερειών.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι σχολίασαν θετικά τη στροφή του Τραμπ, από τις προσωπικές επιθέσεις, στα καυτά ζητήματα της πολιτικής, όπως, η οικονομία, προκειμένου ν'' αντιπαρατεθεί πολιτικά με την Κλίντον.

Η κεντρική πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι να κρατήσει την προεκλογική του εκστρατεία προσανατολισμένη στο πολιτικά μηνύματα που εκφράζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ηγετικών πυρήνων του κόμματος.

Παραδοσιακές τοποθετήσεις

Ο Τραμπ παρουσίασε ένα φορολογικό σχέδιο που απηχεί τις παραδοσιακές τοποθετήσεις των Ρεπουμπλικάνων για τη μείωση της φορολογίας, προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα επέκτασης των δραστηριοτήτων της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος πρότεινε τη μείωση της φορολογίας τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και έκπτωση 10% στη φορολογία των επιχειρήσεων που διατηρούν τα κέρδη τους, εκτός των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά το σχέδιο του Τραμπ για μείωση της φορολογίας στο κόστος της παιδικής φροντίδας προκάλεσε απορίες σε αρκετούς οικονομολόγους, που προσπαθούν να καταλάβουν πώς από τα μέτρα αυτά, θα ευνοηθούν οι οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά κι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Διεθνές εμπόριο;

Αρκετοί είναι αυτοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που έχουν εκνευριστεί από τις αντιλήψεις του Τραμπ για το διεθνές εμπόριο, καθώς έχει εξαγγείλει την επαναδιαπραγμάτευση διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

“Η αντίδρασή μου, είναι καλή, κακή, αλλά και άσχημη. Νομίζω ότι οι εξαγγελίες του για το εμπόριο, εξακολουθούν να είναι άσχημες. Ωστόσο καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προβαίνει σε αυτές τις εξαγγελίες. Το κάνουν προκειμένου να συνθέσουν συντηρητικές απόψεις για την αμερικανική οικονομική πολιτική, με το λαϊκίστικο χαρακτήρα της σκέψης του Τραμπ,” δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λανχί Τσεν διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ