Στρατηγική ακριβείας για προστασία και των ασθενών στο σπίτι 

Στρατηγική ακριβείας για προστασία και των ασθενών στο σπίτι 

Χειρισμούς χειρουργικής ακρίβειας επιχειρεί το επιστημονικό επιτελείο της χώρας, με στόχο να προστατευθούν από τις σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού οι ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία και βρίσκονται στο σπίτι.

Καθώς πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού - σε σύγκριση με τους ήδη νοσηλευόμενους - το εγχείρημα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Και αυτό καθώς η χλωροκίνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χορηγηθεί αφειδώς στο γενικό πληθυσμό, πόσο μάλλον σε ευπαθείς ομάδες - όχι λόγω κόστους - όσο γιατί απαιτείται ιατρική επιτήρηση, χωρίς την οποία το φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές παρενέργειες. Ούτως ή άλλως υπάρχει ήδη επάρκεια, καθώς και εγχώρια παραγωγή της.

Ταυτόχρονα όμως, η χορήγησή της προυποθέτει να έχει εξακριβωθεί ότι όντως ο ασθενής έχει κορονοιό και όχι άλλου είδους λοίμωξη που εμφανίζει συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα. Γεγονός που μας οδηγεί στα διαγνωστικά τεστ.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστοί οι διεθνείς περιορισμοί στις διαθέσιμες ποσότητες των τεστ αυτών, αλλά και στη δυσκολία διενέργειάς τους, καθώς πρόκειται για μοριακή τεχνολογία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα εργαστήρια και ειδικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο συνδυασμός των παραπάνω αυστηρότατων προϋποθέσεων, ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη στο επιστημονικό στρατηγείο της χώρας, το οποίο -όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- μελετά τη δημιουργία πλατφόρμας με την οποία θα καταφέρει τελικά να δώσει πρόσβαση στη χλωροκίνη, των ασθενών από σπίτι.

Για την ασφαλή χορήγηση του φαρμάκου, μπαίνουν στη μάχη κατά του ιού και τα έξι κέντρα υγείας της Αττικής. Σε αυτά θα μπορούν να καταφεύγουν για να εξετάζονται τόσο οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (ευπαθείς ομάδες) όπως και όσοι αισθάνονται αναπνευστική δυσφορία, μακριά από το περιβάλλον του νοσοκομείου που ενέχει κινδύνους πολύ μεγαλύτερης διασποράς του ιού. 

Με τον τρόπο αυτό, διευρύνονται τα σημεία πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα θα επιβεβαιώνεται η ένδειξη και θα αξιολογείται η βαρύτητα των περιστατικών, ώστε να αποφασίζονται ανάλογα και οι θεραπευτικές επιλογές.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξήγησε ακόμη ότι τα νοσοκομεία δεν διώχνουν κανέναν ασθενή που δεν έχει προσωπικό γιατρό και αντιμετωπίζει δύσπνοια. Απλά η σύσταση μη προσέλευσης στα νοσοκομεία γίνεται για την αποφυγή μόλυνσης από κορονοϊό εάν ο ασθενής έχει συμπτώματα από άλλο λόγο και γι΄αυτό συνιστάται η επικοινωνία με γιατρό της πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης.

Η νοσηλεία

Σε ότι αφορά εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία, η μέχρι τώρα παρατήρηση έχει δείξει ότι τα συμπτώματα δύσπνοιας εμφανίζονται συνήθως την 5η ημέρα της ίωσης, ενώ ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 10, με εύρος από μία μέρα μέχρι πάνω από 15 ημέρες. Η ανίχνευση του ιού έχει διαπιστωθεί ότι διαρκεί και μετά την αποθεραπεία και την ύφεση των συμπτωμάτων, έχει καταγραφεί και διάστημα 25-27 ημερών σε κόπρανα, όμως μετά το 10ήμερο, δεν είναι τόσο κολλητικός. Γι΄ αυτό όμως, οι αποθεραπευόμενοι χρειάζεται να ακολουθούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής όταν επιστρέφουν στο σπίτι, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση στην υπόλοιπη οικογένεια.

Οι προσπάθειες των γιατρών στρέφονται τώρα στη μείωση της νοσηλείας ακόμη και στις 7 ημέρες με τις κατάλληλες οδηγίες στον ασθενή, προκειμένου να αποδεσμεύονται ταχύτερα οι κλίνες των νοσοκομείων και να εξυπηρετούνται όσο περισσότεροι ασθενείς.

Φάρμακα - έγκυοι

Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο της φαρμακευτικής αγωγής, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε την αναμόρφωσή του, με τη συμπλήρωση αντιπηκτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας ότι πράγματι ο κορονοϊός προκαλεί τοξικότητα στην καρδιά, όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει.

Αναφερόμενος στα θετικά ευρήματα της επιστημονικής παρατήρησης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως διαπιστώθηκε από μελέτες στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σχετικά με τις εγκύους, ότι ο ιός δεν περνά στα έμβρυα.

Δεν χαλαρώνουμε

Εξηγώντας την πτώση και νέα άνοδο των κρουσμάτων στην Ιταλία, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως "αν αφήσουμε τον εχθρό, είναι σίγουρο πως θα μπει στο σπίτι μας" και πως "αν για λίγο χαλαρώσεις, εκείνος θα ξαναεπιτεθεί με μανία".

Με τα λόγια αυτά θέλησε για άλλη μια φορά να επισημάνει την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και μάλιστα για πολύ καιρό, ώστε να επιβεβαιώνεται η ομαλή έκβαση, δηλαδή "το καλό σενάριο", στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, με την επιδημία υπό έλεγχο.