Στους 91 τουλάχιστον οι νεκροί - 25 επισήμως οι αγνοούμενοι

Στους 91 τουλάχιστον οι νεκροί - 25 επισήμως οι αγνοούμενοι

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την πύρινη λαίλαπα που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εκπροσώπου του πυροσβεστικού Σώματος οι νεκροί έφτασαν τουλάχιστον τους 91, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε ο αριθμός των αγνοουμένων που ανέρχονται στους 25. Παραμένει ακόμα η ταυτοποίηση 28 σορών.

Παράλληλα, συνεχίζεται το δράμα των συγγενών και φίλων που αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις για τους δικούς τους που αγνοούνται από την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς που οδήγησε στο θάνατο άνω των 90 ατόμων, καθώς η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι τα άτομα που έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή και νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία είναι πλέον τέσσερα.

Την ίδια στιγμή μάχη για τη ζωή τους δίνουν άλλοι επτά άνθρωποι που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Αττικής που υποδέχθηκαν τα θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Συνολικά 43 ενήλικες παραμένουν στα νοσοκομεία, ενώ ένα είναι το παιδί που νοσηλεύονται στο Αγία Σοφία έχοντας τραυματισθεί στη φωτιά. Η εκτίμηση για την κατάσταση των παιδιών είναι ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έδωσαν δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους. 

Στο μεταξύ, 59 από τις απανθρακωμένες σορούς που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα από τους ιατροδικαστές, ενώ απομένουν άλλοι 28 σωροί να ταυτοποιηθούν. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις μια μέθοδος ταυτοποίησης, όπως η γενετική, δεν αποφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με συνέπεια οι εμπειρογνώμονες να καταφεύγουν σε άλλες οδούς, όπως τον έλεγχο των οδοντιατρικών στοιχείων.

Διευκρινίσεις Πυροσβεστικής

Διευκρινιστική ανακοίνωση, για τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων, από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, εξέδωσε πριν από λίγο η Πυροσβεστική, προκειμένου, όπως αναφέρει, να σταματήσει η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.

Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση προς τα ΜΜΕ, μέχρι να ταυτοποιηθούν όλες οι σοροί που βρίσκονται στο νεκροτομείο, να μην προσθέτουν τους νεκρούς με τους αγνοούμενους, καθώς επί της ουσίας, πολλοί από τους φερόμενους ως αγνοούμενοι μπορεί να είναι μεταξύ των νεκρών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ με τα υπάρχοντα στοιχεία μπορεί ακόμα να δοθεί οριστική απάντηση για τον αριθμό των νεκρών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την αρχή δηλώθηκαν ότι χάθηκαν στην πυρκαγιά συνολικά 84 ονόματα.

Από αυτούς τους 84 μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι 59, που είναι νεκροί. Οι υπόλοιποι 25 παραμένουν ως αγνοούμενοι, δεδομένου ότι συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης των νεκρών, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και αυτοί.

Επισήμως, λοιπόν, μέχρι αυτή την ώρα, οι νεκροί είναι οι 59 που ταυτοποιήθηκαν από το DNA, συν τέσσερις που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία (σύνολο 63) και υπολείπονται οι 25 που ακόμα είναι υπό έρευνα.