Στους 4.000 έφτασαν πλέον οι νοσηλευόμενοι από Covid-19

Στους 4.000 έφτασαν πλέον οι νοσηλευόμενοι από Covid-19

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η χώρα με τους νοσηλευόμενους από τον πανδημικό ιό να αυξάνονται καθημερινά κατά εκατοντάδες καινα κινούνται πλέον στα επίπεδα των 4.000 ασθενών έναντι 400 τον Σεπτέμβριο. Ζήτημα δυναμικότητας κλινών προς ώρας δεν υπάρχει. Ανέρχονται σε λίγο περισσότερες από 6.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ροή ωστόσο των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αυξάνεται ακόμη με εκθετικό ρυθμό και θα συνεχίσει να το κάνει για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ακόμη, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς πρώτα αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και στη συνέχεια θα επέλθει η μείωση. Αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις, θα υπάρχουν πάντα περιστατικά τα οποία θα χρειάζονται νοσηλεία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για την κάλυψη του συνόλου των περιστατικών θα χρειαστούν περισσότεροι επαγγελματίες υγείας να συνδράμουν. Παρ' ότι γίνονται προσλήψεις, οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που τώρα αρχίζουν να γίνονται και συζητήσεις για το ενδεχόμενο βοήθειας των υγειονομικών στη βάση του εθελοντισμού. Τέτοια ήταν η κίνηση με τις νοσηλεύτριες χθες, οι οποίες μετέβησαν εθελοντικά από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στις ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας.

Στο λεκανοπέδιο, η πληρότητα των κλινών τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, κυμαίνεται περίπου στο 50%, σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 75%, σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση περίπου στο 36,5% και στην Κρήτη στο 25% περίπου. Οριακά είναι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία η πληρότητα έχει φτάσει συνολικά στο 75%.

Απομονώνοντας τις ΜΕΘ, τα στατιστικά δείχνουν την λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία βαδίζει το σύστημα υγείας. Η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αθήνα φτάνει το 72%, στον Πειραιά το 68%, στη Θεσσαλονίκη το 94%, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη το 89%, στη Θεσσαλία το 95,5%, την Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα το 53% και στην Κρήτη το 72%. Στα στρατιωτικά νοσοκομεία, δεν υπάρχουν κενές κλίνες εντατικής.

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Φως στη δεινή αυτή κατάσταση που βιώνουμε, αποτελούν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια που περιμένουμε στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές της καινούριας χρονιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορέσουμε τότε να χαλαρώσουμε ή να γλιτώσουμε από την πανδημία.

Ενόψει των επιταχυνόμενων διαδικασιών για την έγκριση των εμβολίων από τους διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA και FDA, αντίστοιχα), ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε χθες το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του πανδημικού ιού, μόλις παραλάβουμε τις πρώτες παρτίδες εμβολίων.

Στην οργάνωση του κράτους περιλαμβάνεται η λειτουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα, με την αξιοποίηση όλων των δημοσίων δομών υγείας, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν κατ΄ αρχήν όλοι οι υγειονομικοί, οι ένστολοι και όσοι διαβιούν σε κλειστές δομές, όπως γηροκομεία, φυλακές, κέντρα μεταναστών κλπ. Θα ακολουθήσουν οι ομάδες πληθυσμού που είναι ευπαθείς λόγω ηλικίας ή συνοδών νοσημάτων.

Για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο προκειμένου μέσω του ΑΜΚΑ οι εμβολιαζόμενοι να πραγματοποιήσουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, με ραντεβού και με οργάνωση τέτοια, που να μην ευνοεί τη διασπορά του ιού στη λοιπή κοινωνία.

Αντίστοιχη οργάνωση προγραμματίζεται για τη διανομή του εμβολίου, καθώς το κάθε ένα από τα υποψήφια εμβόλια, χρειάζεται ειδικές συνθήκες φύλαξης και διανομής σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομ. καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου είναι να σκεπτόμαστε θετικά για το επερχόμενο εμβόλιο και να μην μείνει κανείς αμέτοχος στην μάχη κατά της νόσου.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας θα οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης "για να πείσουμε τους συμπολίτες μας", καθώς το εμβόλιο είναι προαιρετικό και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο πρώτος, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Το εμβόλιο

Δεδομένου ότι η έγκριση του εμβολίου από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς θα γίνει σε δύο φάσεις, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Γαζούλη, μιλώντας στο Liberal.gr, εξηγεί πως οι κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα έτος από την έναρξή τους, προκειμένου να δοθεί πλήρης άδεια κυκλοφορίας.

Τότε θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό. Παρ' ότι πρόκειται για νέα τεχνολογία η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ξανά, η κ. Γαζούλη τόνισε ότι η τεχνολογία mRNA όπως στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θεωρείται ασφαλής, καθώς δεν χρησιμοποιείται κάποιος φορέας που ενδεχομένως να πυροδοτούσε μια έντονη αντίδραση παραγωγής αντισωμάτων με σοβαρές παρενέργειες. Ούτε υπάρχει περίπτωση ενσωμάτωσης στο DNA μας.

O πρόσθετος χρόνος χρειάζεται, γιατί μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο προστατεύει τον εμβολιαζόμενο από μια σοβαρή νόσηση και στην περίπτωση αυτή εάν μεταδίδει τον ιό στην περίπτωση που προσβληθεί ή προστατεύει πλήρως από τον ιό και ο εμβολιασμένος δεν νοσεί καθόλου. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσοποίηση που προσφέρει.

Αυτό που μένει να φανεί από την ευρύτερη χρήση του εμβολίου στον πληθυσμό εκτός κλινικής μελέτης, κατέληξε η ειδικός, είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας. Γιατί μπορεί από τις κλινικές μελέτες να έχουμε δεδομένα αποτελεσματικότητας της τάξης του 95% περίπου, εντούτοις στο γενικό πληθυσμό τα ποσοστά πέφτουν, καθώς δεν λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα όλων των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα:

Στους 480 οι διασωληνωμένοι - 3.209 κρούσματα και 60 θάνατοι σε 24 ώρες