Στον πρόεδρο της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, το Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρόεδρο της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, το Νόμπελ Ειρήνης

Photo by Getty Images/Ideal Images

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC, η οποία ωστόσο κινδυνεύει μετά την απόρριψή της από τους Κολομβιανούς, προειδοποίησε η επιτροπή Νόμπελ.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος", κάτι που "καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Santos και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Rodrigo Londono από τα δύο μέρη", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Kaci Kullmann Five.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", πρόσθεσε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης", είπε ακόμη.

Ο κολομβιανός πρόεδρος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

"Ήταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", δήλωσε ο Olav Njoelstad στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

Η πλειοψηφία των κολομβιανών ψηφοφόρων απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Santos και ο επικεφαλής των Farc Rodrigo Londono, πιο γνωστός με το πολεμικό του όνομα Timoleon Jimenez ή Timochenko, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών που διεξήχθησαν στην Κούβα.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ειρήνη είναι «πολύ, πολύ κοντά» για τη χώρα του, παρά το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του απέρριψαν μόλις την προηγούμενη Κυριακή την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των μαρξιστών ανταρτών FARC.

«Είμαστε πολύ, πολύ κοντά στην επίτευξη της ειρήνης», δήλωσε ο Santos, όπως αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του Ιδρύματος Νόμπελ.

Ο Santos πρόσθεσε ότι τιμήθηκε με το βραβείο «στο όνομα (...) του λαού της Κολομβίας που έχει υποφέρει τόσο από αυτό τον πόλεμο» και εκτίμησε ότι το βραβείο είναι «μια μεγάλη παρότρυνση» για να επιτευχθεί η ειρήνευση.

Ένας πρόεδρος που επιζητά επιμόνως την ειρήνη

Ο Κολομβιανός πρόεδρος ρίσκαρε όλο του το πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα του, ένα όνειρο το οποίο δεσμεύθηκε να μην εγκαταλείψει ποτέ.

«Θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνευση μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας μου, διότι είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», δήλωνε ακόμη και την Κυριακή ο Santos, παρότι οι συμπατριώτες του μόλις είχαν απορρίψει την ειρηνευτική συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους μαρξιστές αντάρτες FARC.

«Ο πρόεδρος επέδειξε ηγετική γενναιότητα. Γενναιότητα διότι προτίμησε την ειρήνη από την αδράνεια του πολέμου. Γενναιότητα διότι υπέβαλε την απόφαση στην κρίση των πολιτών», υπογράμμισε στις αρχές της εβδομάδας ο Humberto De la Calle, επικεφαλής διαπραγματευτής με τους FARC.

Η ιστορική συμφωνία στην οποία κατάφερε να καταλήξει με τους αντάρτες είναι αποτέλεσμα σχεδόν τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στην Κούβα. Η συμφωνία υπεγράφη στις 24 Αυγούστου στην Αβάνα.

Ο Santos, 65 ετών, προέρχεται από μια οικογένεια της υψηλής κοινωνίας της Μπογοτά και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1991.

Αρχικά ήταν δημοσιογράφος, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο του βασιλιά της Ισπανίας για τα άρθρα του για την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Η εργασία αυτή «μας σημάδεψε βαθιά», δήλωσε ο Santos αναφερόμενος στην έρευνα που έκανε με τον αδελφό του Ενρίκε, ο οποίος επίσης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη διαδικασία ειρήνευσης με τους FARC που ξεκίνησε επισήμως το 2012, όμως μυστικά ήδη από την ανάληψη της προεδρίας από τον Santos το 2010.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον των FARC ήδη από τότε που ήταν υπουργός Άμυνας υπό την προεδρία του δεξιού προκατόχου του Alvaro Uribe. Στόχος του: να αποδυναμώσει τους αντάρτες ώστε να τους αναγκάσει να διαπραγματευτούν.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έκανε πόλεμο για να καταλήξει στην ειρήνη.

Πάντως ο Santos επιμένει ότι δεν επιδιώκει την επιβράβευση για τον αγώνα του για συμφιλίωση στην Κολομβία, η οποία εδώ και δεκαετίες σπαράσσεται από τη σύγκρουση αυτή που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους, έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό 6,9 εκατομμυρίων, ενώ 45.000 άνθρωποι αγνοούνται.

«Δεν επιζητώ το χειροκρότημα. Θέλω να κάνω το σωστό», είχε τονίσει σε συνέντευξή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- ΟΗΕ: Η βράβευση του Santos θα προσφέρει "μια μεγάλη ώθηση" στη διαδικασία ειρήνευσης

- Η πρώην όμηρος των FARC Betancourt δήλωσε ότι οι μαρξιστές αντάρτες θα έπρεπε να μοιραστούν το Νόμπελ Ειρήνης