Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες λόγω της επέλασης της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον σε όλο τον κόσμο. Όπως τονίζουν είναι ζήτημα εβδομάδων η νέα παραλλαγή του κορονοϊού να «χτυπήσει» και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκτοξευτούν σε 10-12.000 ημερησίως.
Σύμφωνα τον ΣΚΑΪ, η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα αστικά λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών. Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ από τα αποτελέσματα των λυμάτων της Θεσσαλονίκης θα υπάρξει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου τα κρούσματα ήταν 3.689 ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων εκτοξεύτηκαν στα 7.665.
Στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο βαθύ κόκκινο με τελευταία την Εύβοια. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η διασπορά είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.
Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει τη Δευτέρα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, να αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Μαγιορκίνης: Καταιγίδα η Όμικρον
Με καταιγίδα παρομοίωσε τη μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής.
«Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», τόνισε, ενώ επισήμανε πως «δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορονοϊού».
«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει τον ιό» ανέφερε.
Εκτίμησε ότι με την Όμικρον θα φτάσουμε κάποια στιγμή τα 10-12.000 κρούσματα, σημειώνοντας πως αυτό που απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. «Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Δημόπουλος: Μικρή η ζωή της Όμικρον, ταχεία η εξάπλωση
Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι ταχεία, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, ανέφερε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.
Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.
Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.
Ο κ. Δημόπουλος εκτιμώντας το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας είπε ότι «εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».
Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck, σημείωσε ότι έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Μόσιαλος: Ένα 10% έως και 20% των νέων διαγνώσεων οφείλονται στην Όμικρον
Από τη δική του τη μεριά ο καθηγητής πολιτικής υγείας και διευθυντής του London School of Economics Health Ηλίας Μόσιαλος διαπιστώνει προβληματισμένος ότι από τον υπερβολικό πανικό των πρώτων ημερών, πως έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος το οποίο θα προκαλέσει τεράστια αύξηση κρουσμάτων και τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να πάμε στην άλλη άκρη, δηλαδή στον εφησυχασμό θεωρώντας ότι το στέλεχος αυτό προκαλεί ήπια νόσηση. Τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα ενθαρρυντικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τη Νότιο Αφρική αλλά και από την Μεγάλη Βρετανία και την Δανία δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το νεαρό της ηλικίας των ανθρώπων που μολύνονται.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου ο Η. Μοσιαλος ξεκαθάρισε απο το Λονδίνο ότι είναι σίγουρο πως έχουμε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος μπροστά μας. Από την άλλη μεριά όμως φαίνεται πραγματικά να προκαλεί ήπιες νοσήσεις, ωστόσο θα πρέπει να δούμε στην πράξη ο συνδυασμός αυτός πώς μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας προτού πάρουμε μία βαθιά ανάσα και πιστέψουμε πως οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας.
Στη Μ. Βρετανία το ποσοστό εμβολιασμού είναι πάρα πολύ ψηλό αγγίζει το 90% και είναι σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι εμβολιασμένοι ενώ το 50% του πληθυσμού έχει κάνει την τρίτη δόση. Γι’ αυτό άλλωστε η εξέλιξη εκεί της Όμικρον μπορεί να είναι διαφορετική από ό,τι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Στην πατρίδα μας σύμφωνα με τον Η. Μόσιαλο ένα ποσοστό 10% έως και 20% των νέων διαγνώσεων οφείλονται στην Όμικρον και λόγω της απότομης αύξησης που θα υπάρξει μέσα στις επόμενες βδομάδες -όπου το στέλεχος θα καταστεί κυρίαρχο -ίσως χρειαστεί να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ένα τοπικό lock down μίας περιοχής που θα ξεφύγει επιδημιολογικά.
Τα σημάδια που μας έρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υπερμεταδοτικότητα του νέου στελέχους αλλά και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Η αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της Όμικρον στην Ευρώπη είναι τόσο μεγάλη που αρκετές επιχειρήσεις ξεμένουν από εργαζόμενους καθώς οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουνε ήπια συμπτώματα και μένουν στο σπίτι με αναρρωτική άδεια- και γι’ αυτό άλλωστε αναθεωρούνται τα πρωτόκολλα ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στη δουλειά τους νωρίτερα.