Ο Μάιος βρίσκεται στα μέσα, η τουριστική σαιζόν έχει προ πολλού ξεκινήσει, όμως το ηλεκτρονικό εισιτήριο που «ΘΑ» εφαρμοζόταν πιλοτικά σε 13 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Σύντομα, όπως λένε οι πληροφορίες μας, θα εξαγγελθεί η πιλοτική του εφαρμογή στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, με αναμονή επέκτασής του και σε άλλους χώρους της Αθήνας. Μόνο που δεν θα είναι ακριβώς ηλεκτρονικό εισιτήριο. Θα εκδίδονται και θα ακυρώνονται ηλεκτρονικά τα εισιτήρια εισόδου, σύμφωνοι, χωρίς δυνατότητα να κάνει κανείς κράτηση μέσω ίντερνετ ή να πληρώσει με πιστωτική κάρτα.
Εδώ και χρόνια τα μηχανήματα ηλεκτρονικής έκδοσης και ακύρωσης έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως π.χ. της Επιδαύρου. Επομένως, είναι απορίας άξιον γιατί καθυστερεί τόσο το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που έχει εξαγγείλει την εφαρμογή από πέρσι, αλλά μέχρι φέτος τίποτα επί της ουσίας δεν έχει κάνει. Αυτό που συμπεραίνουμε κοιτάζοντας τη Διαύγεια» είναι ότι το ΤΑΠΑ έχει αναθέσει σε τεχνική εταιρεία τη συντήρηση των υπαρχόντων μηχανημάτων. Άρα, για ποιο λόγο, αφού τα μηχανήματα υπήρχαν από πέρσι, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο;
Μπορεί αυτό να είναι το πρώτο θέμα για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων λόγω των εξαγγελιών που ετοιμάζονται, δεν είναι όμως το κορυφαίο. Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή η οποία είναι αποκαλυπτική.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το οποίο έχει από την ίδρυσή του σκοπό να εισπράττει και να διαχειρίζεται τους πόρους για την εξυπηρέτηση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, την προβολή των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στασιμότητας, αδράνειας και συνολικής απαξίωσης, με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας.
«Όσον αφορά στο Ταμείο, η πρακτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής καταγραφής είναι ανύπαρκτη», τονίζει ο κ. Γκιουλέκας στην Ερώτησή του, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων, δεν υπάρχει ψηφιακή καταγραφή των επισκεπτών, δεν υπάρχει οργάνωση στην λειτουργία των πωλητηρίων και των χώρων αναψυχής, δεν υπάρχει έλεγχος της διαχείρισης των εισιτηρίων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων είναι η χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χώρους αναψυχής των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τα κλειστά και άδεια πωλητήρια καθώς και οι μειωμένες του εισπράξεις συγκριτικά με αυτές που θα μπορούσε να έχει, εφόσον η λειτουργία του βασιζόταν στην σύγχρονη και ορθολογική διαχείριση.
Κάνει μάλιστα μια σημαντική αποκάλυψη, σημειώνοντας πως πρόσφατη αναλογιστική μελέτη εκτίμησε ότι το ΤΑΠΑ έχει την δυνατότητα να εισπράττει σε ετήσια βάση ποσά ακόμα και δέκα φορές μεγαλύτερα από ότι σήμερα, γεγονός που θα έδινε τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, τα έσοδα και τα πάγια που εισπράττει το Ταμείο δεν καταγράφονται ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα η σύνταξη ισολογισμού να μη γίνεται αυτοματοποιημένα.
-Η καταγραφή του αριθμού των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία γίνεται με την καταμέτρηση των αποκομμάτων των εισιτηρίων και όλα τα στοιχεία μπαίνουν πρόχειρα σε ένα αρχείο excel, γεγονός το οποίο δημιουργεί συγκεχυμένα αποτελέσματα ως προς τον πραγματικό αριθμό των επισκεπτών. Ήδη, τα στατιστικά στοιχεία του Τ.Α.Π.Α. παρουσίασαν μειωμένο αριθμό σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των επισκεπτών για μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, στοιχεία που αναθεωρήθηκαν μετά από τις διαμαρτυρίες των αντίστοιχων προϊσταμένων των Εφορειών.
-Καταγγελίες για αδικήματα, όπως ο εντοπισμός μη γνήσιων εισιτηρίων μεταξύ των εγκεκριμένων, δεν διερευνώνται επαρκώς. Ο κ. Γκιουλέκας κατέθεσε σχετική ερώτηση για τον έλεγχο των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων στις 25 Απριλίου, αλλά δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Η λύση για το πρόβλημα αυτό είναι η απόλυτη αλλαγή στις μήτρες των εισιτηρίων που δεν εκδίδονται ηλεκτρονικά, ώστε όσα έχουν τυπωθεί παράνομα να αχρηστευθούν για ένα χρονικό διάστημα, μέχρις ότου οι παρανομούντες καταφέρουν να τυπώσουν νέα. Η τελική λύση είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παντού.
Οσον αφορά στα αναψυκτήρια, το ΤΑΠΑ προτίθεται να δώσει κάποια από αυτά σε μεγάλη αλυσίδα ή αλυσίδες, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες κυλικείων και αναψυκτηρίων. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός ότι η προκήρυξη ενδιαφέροντος περιλαμβάνει πέντε άσχετους μεταξύ τους χώρους, διασκορπισμένους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, δηλαδή περιλαμβάνει τα αναψυκτήρια των:
Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας
Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου Θήρας
Αρχαιολογικού χώρου Ασκληπιείου Κω
Αρχαιολογικού χώρου στην Ακρόπολη της Λίνδου
Ακόμα και αυτός όμως ακυρώθηκε προσωρινά, κι έτσι ίσως πρέπει να φτάσουμε στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο για να λειτουργήσουν.
Τέλος, το σημαντικότερο είναι πως τα έσοδα του ΤΑΠΑ προέρχονται κατά 85% από τα εισιτήρια και κατά 15% από τα πωλητέα, όταν σε όλο τον κόσμο συμβαίνει το αντίθετο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Ως υστερόγραφο, ας θέσουμε μια ερώτηση. Πέρσι τέτοιον καιρό υπήρξε συμφωνία της κυβέρνησης να πάνε 10 εκατ. από τα έσοδα του ΤΑΠΑ στον κουμπαρά του χρέους το 2015 και να αυξάνεται το ποσόν από το 2016 και εφεξής. Έγινε άραγε και αυτό; Ακόμα μια αφαίμαξη του φτωχού πολιτισμού δηλαδή κύλησε στον πίθο των Δαναΐδων;
Αντιγόνη Καρατάσου