Με «αδιάσειστα» στοιχεία σχετικά με τα πεπραγμένα της για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ανταπαντά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις βολές που δέχεται, και «προκαλεί τον οποιονδήποτε να τα διαψεύσει ή να τα αντιπαραθέσει με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων 2010-2014».
Ειδικότερα, σχετικά με το ΕΚΑΒ, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τον Ιανουάριο ορκίστηκαν 187 νέοι διασώστες, ενώ μετά από προκήρυξη εσωτερικής κάλυψης κενών θέσεων στην περιφέρεια, προκηρύχθηκαν 100 νέες θέσεις διασωστών. Ακόμη έχουν ήδη παραδοθεί στις Περιφέρειες 65 από τα συνολικά 90 ασθενοφόρα μέσω του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει το 2007, «αλλά» όπως αναφέρει, «παρέμενε στα συρτάρια των αρμοδίων έως και το περασμένο καλοκαίρι». Τα υπόλοιπα 25 ασθενοφόρα θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, και όπως σημειώνει, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια άλλων 115 καινούριων ασθενοφόρων.
Αναφορικά με την στελέχωση των δομών Υγείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τονίζει ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία των προσλήψεων από τους πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 4κ/2015, που αφορούσε 125 νέες μόνιμες θέσεις Π.Ε. και 101 νέες μόνιμες θέσεις Υ.Ε. νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Επίσης, ολοκληρώνεται η διαδικασία των προσλήψεων από τους πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 5κ/2015, που αφορούσε 690 νέες μόνιμες θέσεις Τ.Ε. και Δ.Ε. νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ακόμη, αναφέρει ότι δόθηκε παράταση έως τις 30/09/2017 σε 1.735 συμβάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τις Υγειονομικές Περιφέρειες οι προκηρύξεις για 585 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού και προχωρά σταδιακά ο διορισμός των επιτυχόντων. Σημειώνει ότι έχουν ήδη σταλεί στο ΑΣΕΠ 1536 νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Από αυτές, όσες είχαν προκηρυχθεί στις 4κ και 5κ, θα καλυφθούν από τους πίνακες κατάταξης των αντίστοιχων προκηρύξεων, ενώ οι υπόλοιπες θα προκηρυχθούν.
Οι θέσεις αυτές, αναφέρει, αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιφέρειας, ενώ έχει δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση στην στελέχωση δομών Ψυχικής Υγείας, για την οποία θα κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβρη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι εντός του 2016 έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, τουλάχιστον 643 επικουρικοί ιατροί - και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ικανοποιηθούν άλλα 484 αιτήματα επικουρικών ιατρών. Έχουν διορισθεί από τον Απρίλιο 141 άτομα σε θέσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέσω του προγράμματος του ISF, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος AMIF και έχουν ήδη προκηρυχθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 850 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για την αντιμετώπιση των αναγκών του προσφυγικού.
Για την υποβολή των αιτήσεων έχει δοθεί παράταση έως 31/08/2016. Ακόμη, σημειώνεται ότι έχει ήδη δοθεί έγκριση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για 1200 νέες μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις Υ.ΠΕ. και τους εποπτευόμενους φορείς ολοκληρώνει την κατανομή, ώστε ο τελικός πίνακας κατανομής να σταλεί στο ΑΣΕΠ. Οι θέσεις αυτές αφορούν κυρίως στην ενίσχυση νοσοκομείων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων, αλλά και την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μετάταξης εργαζόμενων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε 757 νέες θέσεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, για τις οποίες τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ολοκληρώνουν σταδιακά την προκήρυξή τους, έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 52 ιατροί και 195 νοσηλευτές από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και απομένει η ανάληψη υπηρεσίας 10 ιατρών και 9 νοσηλευτών από τους πίνακες επιτυχόντων, ενώ οι υπόλοιπες 38 θέσεις ιατρών και οι 196 νοσηλευτών που δεν καλύφθηκαν, θα επαναπροκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Καθίσταται λοιπόν σαφής και πλήρως στοιχειοθετημένη η βούληση της κυβέρνησης, την οποία υλοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ώστε οι πολίτες της χώρας να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», καταλήγει η πολιτική ηγεσία.