Στο τραπέζι η επιστροφή της μάσκας και η κατάργηση των «μεικτών» χώρων ψυχαγωγίας

Στο τραπέζι η επιστροφή της μάσκας και η κατάργηση των «μεικτών» χώρων ψυχαγωγίας

Τρία μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών. Η κατάργηση των «μεικτών» χώρων ψυχαγωγίας, δηλαδή η λειτουργία χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Το ζήτημα της σωστής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός, για το οποίο συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί. Και οι χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό. Όσο για τα σημερινά κρούσματα, πληροφορίες μιλούν για επίσης υψηλό αριθμό.

Ειδικά στο θέμα της μάσκας, προ δυο εβδομάδων, η επιτροπή είχε σταθμίσει την επιδημιολογική εικόνα και είχε συστήσει στους πολίτες να κινούνται χωρίς αυτήν σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που πλέον επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Οι ειδικοί θυμίζουν ότι η χρήση της μάσκας δεν είχε καταργηθεί ποτέ σε περιπτώσεις μεγάλου συνωστισμού, ωστόσο οι  εικόνες από κέντρα διασκέδασης, όπως σε Άλιμο και Γλυφάδα, όπου τα πάρτι σε μπαρ μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης, δείχνουν ότι δεν τηρείται η σύσταση.

Στο τραπέζι, επομένως κυβέρνησης και ειδικών βρίσκονται τα παρακάτω θέματα: 

Η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν το μέτρο πρέπει να αφορά καταρχήν μόνο τις τουριστικές περιοχές ή όλη την Ελλάδα.

Οι μετακινήσεις με ΚΤΕΛ και τρένα για ανεμβολίαστους από νομό σε νομό να γίνονται με αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών ή μοριακό έλεγχο έως και 72 ωρών. Ένα μέτρο, το οποίο οι επιστήμονες ήθελαν να ισχύσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να το κρατήσει πίσω.

Η κατάργηση των «μεικτών» χώρων ψυχαγωγίας και η λειτουργία χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Μπορεί η απόφαση αυτή να μην έχει ακόμα ληφθεί, όμως είναι θέμα χρόνου να οριστικοποιηθεί το τί τελικώς θα γίνει. Όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας και από το κατά πόσο οι πολίτες θα συμμορφωθούν στα μέτρα.

Στην περίπτωση που καταργηθούν οι «μεικτές» επιχειρήσεις, τότε αναμένεται να δοθεί ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους για την αναγκαιότητα εμβολιασμού τους, ενώ θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός ώστε να υπάρξει συμμόρφωση. Στους λεγόμενους «αμιγείς» χώρους θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν μόνο όσοι θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Ελευθερία». 

Παράλληλα στο μικροσκόπιο ειδικών αλλά και της πολιτείας μπαίνουν οι 82 περιοχές  της χώρας όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή στο 30%.

Σαφέστερη εικόνα για τα νέα μέτρα θα υπάρξει μέχρι την Παρασκευή, ανάλογα και με την πορεία των κρουσμάτων, ενώ κρίσιμο θα πρέπει να θεωρείται το διάστημα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, όταν και πιθανολογείται ότι μπορεί να γίνουν εκ νέου ανακοινώσεις.