Σε επείγουσα αξιολόγηση της Ελλάδας προχωρά η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), εξαιτίας διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξεδόθη, μπορεί να «κλείσει πολλές υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά».
Στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό πως η GRECO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επείγουσα αξιολόγηση το φθινόπωρο του 2019 πριν εγκρίνει τη σχετική έκθεση κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειάς της τον Δεκέμβριο του 2019. Έκθεση που αφορά θέματα διαφθοράς και αντιμετώπισής του από τις χώρες μέλη.
Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα θα εξεταστεί μια διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, η οποία «θα μετέτρεπε πολλά εγκλήματα σε μικρότερα πλημμελήματα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κλείσει πολλές υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά».
Η νομοθεσία αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς», τα οποία είχαν ήδη αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενου γύρου αξιολόγησης της GRECO για την Ελλάδα.
Μάλιστα σημειώνεται πως τα αποτελέσματα «ενδέχεται να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά τις έρευνες για τη διαφθορά και τη διεθνή συνεργασία».
Αξίζει να αναφερθεί ότι έλεγχος αξιολόγησης θα γίνει και στην Σλοβενία όπου θα εξεταστεί η διάκριση των δύο εξουσιών νομοθετικής και δικαστικής\
Τέλος η GRECO υπενθυμίζει ότι η πρόληψη της διαφθοράς όσον αφορά τα μέλη του κοινοβουλίου, τους δικαστές και τους εισαγγελείς ήταν το θέμα του τέταρτου γύρου αξιολόγησης των κρατών.
Ως προς το θέμα του νέου ποινικού κώδικα πάντως που ψηφίσθηκε από την Κυβέρνηση την τελευταία ημέρα λειτουργίας του Κοινοβουλίου πριν την προκήρυξη των εκλογών, υπάρχουν αντιδράσεις για διατάξεις κυρίως που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Ήδη σήμερα η Ένωση Εισαγγελέων με ψήφισμά της καταγγέλλει τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών, τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας αλλά και την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών που δύναται να προκαλέσει ο νέος ποινικός κώδικας.