Στο Λονδίνο ο B. Obama, για να πείσει τους Βρετανούς για παραμονή στην ΕΕ

Στο Λονδίνο ο B. Obama, για να πείσει τους Βρετανούς για παραμονή στην ΕΕ

Ο πρόεδρος Obama επισκέπτεται σήμερα, Πέμπτη, το Λονδίνο, επιδιώκοντας να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προτείνει στους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ένωση, προκειμένου να διατηρήσουν την ευρωστία της χώρας, την «ειδική σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνοχή της Δύσης γενικότερα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, θέλουμε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Ben Rhodes, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Barack Obama.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ - και πολλές αμερικανικές τράπεζες και επιχειρήσεις - φοβούνται ότι ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, θα υπονομεύσει τη θέση της Βρετανίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα ακρωτηριάσει την ΕΕ και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης.

Δημοσκοπήσεις την Τετάρτη έδειξαν ότι Βρετανοί ψηφοφόροι κλίνουν υπέρ της παραμονής, ωστόσο πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις του B. Obama, ο πρωθυπουργός David Cameron είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο:

«Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να ακούσουμε τις συμβουλές φίλων και κρατών, ενώ ψάχνω ακόμα να βρω τον ηγέτη κάποιας φιλικής χώρας ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ΕΕ».