Στο «κόκκινο» παραμένει η θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή σε αρκετές περιοχές του Σαρωνικού, σχεδόν δύο μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Aγία Ζώνη 2, και περίπου δύο εβδομάδες από την πανηγυρική παράδοση στο κοινό των ακτών του Παλαιού Φαλήρου από τον πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ενώπιον των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με επιστήμονες τοξικολογίας, που μίλησαν στον ΣΚΑΪ, θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να μπορέσει να επανέλθει το θαλάσσιο περιβάλλον του Σαρωνικού σε φυσιολογική κατάσταση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, άλλα και τμήματα παραλίας στον Άγιο Κοσμά και στη Γλυφάδα, παραμένουν ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πετρελαϊκή ρύπανση.
Οι τελευταίες δειγματοληψίες (με δείγμα νερού από τις παράκτιες ζώνες) που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ στις 3, 10 και 23 Οκτωβρίου, έδειξαν υψηλές τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων που έφτασαν ακόμη και τα 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά (10 Οκτωβρίου), όταν το όριο είναι τα 1.500 μικρογραμμάρια ανα λίτρο (πάνω από το όριο ό,τι ανιχνεύεται είναι πετρέλαιο).
Οι μετρήσεις επίσης δείχνουν ότι η επιφάνεια της θάλασσας δεν έχει μεγάλη ρύπανση, όμως υψηλές συγκεντρώσεις πετρελαιοειδών ανιχνεύονται στο βυθό.
"Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου" υποστηρίζει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.
Πηγή: skai.gr