Στο επόμενο στάδιο προχωρούν οι σχεδιασμοί της Hellas Sat

Στο επόμενο στάδιο προχωρούν οι σχεδιασμοί της Hellas Sat

Στο επόμενο στάδιο προχωρούν οι σχεδιασμοί της "Hellas Sat" καθώς εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση και του έτερου εκ των δύο νέων δορυφόρων. "Είναι ο δεύτερος δορυφόρος, ο Hellas Sat 4, που αναμένεται να εκτοξευτεί το καλοκαίρι του 2018 και θα συμπληρώσει στις 39 Μοίρες τον υφιστάμενο πλέον Hellas Sat 3" εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Hellas Sat" Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, έχει ολοκληρωθεί πλέον το σημαντικό τμήμα της σχεδίασης και της κατασκευής του δορυφόρου, "διαδικασία που διαρκεί τρία χρόνια και κατά τη διάρκεια της οποίας παρήχθησαν υποσυστήματα του δορυφόρου σε διάφορες χώρες από υποκατασκευαστές της κύριας εταιρίας· στην περίπτωση του Hellas Sat 4 την εταιρεία Lockheed Martin".

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Hellas Sat", μετά την παραγωγή των ειδικών διαστημικών υποσυστημάτων ολοκληρώθηκε εδώ και λίγες ημέρες και η τελική συναρμολόγηση (σ.σ systems integration) του επόμενου Hellas Sat. "Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου έγινε στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2017 και η τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου (σ.σ Senior Management Meeting) και είδαμε επιτόπου την τελική συναρμολόγηση του δορυφόρου που τώρα θα μεταφερθεί στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου και θα γίνουν και οι τελικές δοκιμές του σκάφους και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε συνθήκες διαστήματος, δοκιμές που θα γίνουν πριν από την εκτόξευση" είπε.

Ο Hellas Sat 4 χρησιμοποιεί την πλέον εξελιγμένη διαθέσιμη διαστημική τεχνολογία

Ο νέος, ολοκληρωμένος πλέον Hellas Sat 4, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα A2100 της Lockheed Martin και διαθέτει νέες, επαναστατικές τεχνολογίες. "Πρόκειται για μια βελτιωμένη πλατφόρμα (σ.σ. "Bus", τουτέστιν πρότυπο διαστημικού δορυφορικού σκάφους που κατασκευάζεται για εκτόξευση με βάση τις ανάγκες του πελάτη) που έχει καινοτόμες κατασκευές ως προς τους φωτοβολταϊκούς ηλιοσυλλέκτες που θα βρίσκονται στο διάστημα, ηλιοσυλλέκτες που είναι πάρα πολύ μαλακοί, σαν ιστία και όχι στερεοί όπως τα κλασικά πάνελ" επισήμανε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Σημείωσε δε, ότι ο Hellas Sat 4 θα διαθέτει "ηλεκτρική προώθηση χάρη σε ένα υβριδικό σύστημα (hybrid propulsion) και έτσι θα χρησιμοποιεί αέριο xenon που ιονίζεται και βγαίνει από τους ειδικούς προωθητήρες για να κάνει ο δορυφόρος τις μανούβρες και την κίνηση του στο διάστημα".

Με δυνατότητα παροχής σύνδεσης Ίντερνετ σε αεροσκάφη

Η τεχνολογία που διαθέτει ο Hellas Sat 4 εξελίχθηκε και με τη συνεργασία του Βασιλικού Ινστιτούτου της Σαουδικής Αραβίας "King Abdulaziz City for Science and Technology" και "επιτρέπει το βάρος που εξοικονομείται από τα μειωμένα καύσιμα που μεταφέρονται να χρησιμοποιείται για επιπλέον εξοπλισμό" εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς, επισημαίνοντας πως οι τεχνολογικές λύσεις που ενσωματώνει ο Hellas Sat 4 "δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην πλατφόρμα ώστε ακόμη και να δίνει Ίντερνετ στα αεροπλάνα της Μέσης Ανατολής στην μπάντα Ka και σε μια μεγάλη περιοχή κάλυψης από την Υποσαχάρια Αφρική μέχρι και τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή εκτός από τη δυνατότητα για τηλεοπτικό σήμα που θα έχουμε στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή".

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, ο νέος ελληνικός δορυφόρος έχει πλέον δοκιμαστεί και τη λειτουργία του αναμένεται να αναλάβουν "και Έλληνες και Κύπριοι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου στο Κορωπί".

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ