Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσει σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης προσπαθώντας να πείσει τις ξένες εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα του, παρά την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και την ένταση σε σχέση με τις υποθέσεις ντόπινγκ ρώσων αθλητών.
Μετά τη σύλληψη ρώσων χούλιγκαν στη Γαλλία για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στο περιθώριο του Euro, μια πιθανή απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) σήμερα για αποκλεισμό των ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (5-21 Αυγούστου) θα θίξει τις φιλοδοξίες του αθλητικού μεγαλείου της Ρωσίας, η οποία φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2018.
Στην Αγία Πετρούπολη, το διεθνές οικονομικό φόρουμ που οργανώνει το Κρεμλίνο κάθε χρόνο συνιστά μια βιτρίνα υποσχέσεων που παρουσιάζει η ρωσική οικονομία για τους ξένους επενδυτές. Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα λόγω της ουκρανικής κρίσης και της ύφεσης, ο Πούτιν αναγκάστηκε τα δύο τελευταία χρόνια να υποσχεθεί ότι η χώρα παραμένει έτοιμη να υποδεχθεί οικονομικούς παράγοντες.
Ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να μιλήσει αργότερα σήμερα σε επιχειρηματίες οι οποίοι θα είναι περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρυμένοι από μια έναρξη οικονομικής σταθερότητας.
Οι εκκλήσεις του για ενίσχυση της συνεργασίας βρίσκουν ανταπόκριση στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, που αναμένεται να βρίσκεται δίπλα του στο βάθρο του φόρουμ και να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες έχοντας φθάσει στην Αγία Πετρούπολη επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας.
"Οι συνθήκες πληρούνται για επιστροφή στην ανάπτυξη", υπογράμμισε χθες ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με μεγαλοστελέχη επενδυτικών κεφαλαίων. Η ρωσική οικονομία, τόνισε ο Πούτιν, όχι μόνο "προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες", αλλά έχει γίνει πιο ανταγωνιστική λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου. "Η ρωσική χρηματαγορά παραμένει η πλέον ανοικτή από τις αναδυόμενες αγορές. Καλές ευκαιρίες εμφανίζονται σήμερα για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας: τη βιομηχανία, τη γεωργία, τις υποδομές", τόνισε.
Ευρωπαίοι "ενωμένοι";
Οι επικεφαλής δυτικών εταιριών, ιδιαίτερα επικριτικοί για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας όπου έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις, δεν κρύβουν την επιθυμία τους να επαναλάβουν πιο δυναμικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Αν και οι Αμερικανοί παραμένουν λίγοι στο συνέδριο, οι πρόεδροι διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση.
Η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Πούτιν σχετικά με τη βούλησή του να μεταρρυθμίσει μια οικονομία που απειλείται από τέλμα λόγω έλλειψης μειζόνων αλλαγών, όπως παραδέχονται και οι ρωσικές αρχές.
Σε αυτό το κλίμα, η παρουσία του ιταλού πρωθυπουργού, μετά εκείνην του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες κατά την έναρξη του συνεδρίου επαναφέρει τις φήμες για πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ. Πόσο μάλλον που ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ρέντσι, δείχνουν όλο και πιο ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για τα τιμωρητικά αυτά μέτρα που συνέτειναν να βυθιστεί η Ρωσία στην ύφεση με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς το αργό προσφέρει ζωτικής σημασίας εισόδημα στη Μόσχα.
Διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν "ενωμένοι", ο Γιούνκερ πάγωσε τις ελπίδες αυτές δηλώνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία "είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η συζήτησή μας και ο μόνος τρόπος για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί".
Οι βαριές ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις (στον χρηματοπιστωτικό τομέα,στην άμυνα και στο πετρέλαιο) που υιοθετήθηκαν το 2014 κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία αναμένεται να παραταθούν για έξι μήνες, έπειτα από ψηφοφορία των 28 χωρών μελών της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα πηγή στις Βρυξέλλες. Στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να ατροφήσουν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ τους Ρώσους να "κάνουν το πρώτο βήμα" για να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων που τιμωρούν όλες τις πλευρές.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης
Με καλεσμένους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το "ρωσικό Νταβός" όπως θέλει το Κρεμλίνο, αποτελεί κάθε χρόνο για τη Ρωσία ένα μέσο για να φαίνεται λιγότερο απομονωμένη τη στιγμή που η ύφεση της ρωσικής οικονομίας φαίνεται να τελειώνει.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συνάντησης επενδυτών εστιάζεται στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επιδεινώθηκαν πριν από δύο και πλέον δύο χρόνια, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.
Συμφωνία φυσικού αερίου
Οι πρόεδροι διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως ο γαλλικοί Total, Societe Generale, JCDecaux και Schneider Electric, μετέχουν στο φόρουμ.
Πάντως πριν υποδεχθεί τον Γιούνκερ, ο Πούτιν υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Ρωσία με τον γενικό διευθυντή του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού ομίλου Royal Dutch Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.
Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), στην οποία μετέχουν πολλές ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, και το ινστιτούτο Gfk, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών τους φέτος, αλλά το 87% αναφέρουν ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ