Στο εδώλιο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Στο εδώλιο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Οι ανώτατοι δικαστές της Γερμανίας θα εξετάσουν εκ νέου αν η υπόσχεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, να σώσει πάση θυσία το ευρώ είναι συμβατή με το Γερμανικό Σύνταγμα, αναφέρει το Bloomberg.

Οκτώ μήνες μετά τη στήριξη του ανώτατου δικαστηρίου προς την πολιτική του Draghi, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει το ρόλο της Γερμανίας στο Πρόγραμμα Επαναγοράς Ομολόγων (ΟΜΤ).

Η ακρόαση της Τρίτης έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πιέσεις από το προσφυγικό ζήτημα, ένα αδύναμο ευρώ και τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση. Αν και το ΟΜΤ δεν εφαρμόστηκε, μια αρνητική απόφαση από τους ανώτατους δικαστές της Γερμανίας θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περιορίσει τις επιλογές της ΕΚΤ σε μελλοντικές κρίσεις.

Τα γερμανικά δικαστήρια αναμένεται να ακολουθήσουν την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν και η γερμανική επιτροπή εξέφρασε την ανεξαρτησία της στο παρελθόν με τους Γερμανούς δικαστές να αμφισβητούν τμήματα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιδιώκει να δείξει την ισχύ του» δηλώνει ο Christoph Ohler, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Jena, προσθέτοντας πως η διαδικασία είναι μέρος μιας εσωτερικής αναμέτρησης για το ΟΜΤ.

Το 2014 οι Γερμανοί δικαστές έστειλαν της υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. με μία λίστα αιτημάτων για τον περιορισμό του προγράμματος. Η Γερμανία θα εξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές και θα αποφασίσει εάν είναι συμβατές με το Γερμανικό Σύνταγμα.  

Η Γερμανία υποστηρίζει πως η πρόταση του M. Draghi θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο εφόσον συμβαδίζει με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί για την δράση της ΕΚΤ, ωστόσο, μπορεί να εκδώσει εντολές προς τις αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Bundesbank. Το Δικαστήριο ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα ως ένα μέσο να περιορίσει το ΟΜΤ τονίζοντας πως ορίζεται από τον νόμο, ως προϋπόθεση της εφαρμογής του, η λαϊκή εντολή.      

«Θα μπορούσε να ζητηθεί από το Γερμανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα ψήφισμα νομιμοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ. Θα μπορούσε να αποφανθεί ότι η γερμανική συμμετοχή στο πρόγραμμα ενδέχεται να τερματιστεί από το κοινοβούλιο, ανά πάσα στιγμή», τονίσει ο Jan Klement, καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Saarbrucken.