Ταχύτερες παραδόσεις ποσοτήτων εμβολίων ζητούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες καλώντας τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαδικασίες κι ενώ το σύνολο σχεδόν των κρατών της ΕΕ είναι βαμμένο «κόκκινο». Σε μια συγκυρία όπου η πανδημία επιμένει, η Γερμανία παρατείνει το lockdown μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, τα προβλήματα αναγκάζουν τις αρχές να «φρενάρουν» τους εμβολιασμούς και ενώ Πολωνία και Ιταλία απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της Pfizer, η πίεση προς τις Βρυξέλλες αυξάνεται καθημερινά.
Η απαίτηση των ευρωπαίων ηγετών είναι αφενός να ομαλοποιηθεί άμεσα η διαδικασία των παραδόσεων αφετέρου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φ να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της AstraZeneca, ώστε οι παραδόσεις να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Το επιχείρημα πάνω από τις παραπάνω πιέσεις είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, είναι φτηνό και δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη για να συντηρηθεί. Επομένως είναι εύκολη η διάθεσή του ενώ άλλωστε η χρήση του έχει ήδη εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση στις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer κινούνται κατά μέσο όρο στο 40%, γεγονός που αναγκάζει τις υγειονομικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να "φρενάρουν" τους ρυθμούς των εμβολιασμών.
Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη έχουν λάβει δεσμεύσεις από την Pfizer για σταδιακή κάλυψη αυτών των απωλειών από την επόμενη εβδομάδα και για πλήρη ομαλοποίηση των παραδόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η αιτία που επικαλείται η φαρμακοβιομηχανία για τα παραπάνω προβλήματα είναι ότι περιόρισε την παραγωγή της προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ικανότητα παρασκευής, από 1,3 δισ. εμβολιαστικές δόσεις σε 2 δισ..
Πολλά πάντων ποντάρουν από εδώ και πέρα στην άμεση έγκριση της ΕΕ του εμβολίου της AstraZeneca. Σημειωτέον ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει από τη συγκεκριμένη εταιρεία 4,5 εκ δόσεις συνολικά μέχρι τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο αναμένεται να πάρει έγκριση το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson και στα τέλη του ίδιου μήνα θα ξεκινήσουν οι μεταφορές στις χώρες της ΕΕ.
Χθες πάντως μετά την τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής των "27" ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει στο τραπέζι η πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για καθιέρωση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, παρά το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Ανησυχία από Φον Ντερ Λάιεν
"Πολύ σοβαρή" χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.
Την ιδια ώρα η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήθηκε από τους 27.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό το πλαίσιο είναι θεμελιώδες για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Οι «27» αποφάσισαν την αμοιβαία αναγνώριση συγκεκριμένων τεστ αντιγόνου και PCR τεστ μεταξύ των μελών της ΕΕ, τον διαμοιρασμό δεδομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και τη δημιουργία κοινής λίστας τεστ αντιγόνου. Έτσι, η Ευρώπη θα αποφασίζει με οδηγό το κείμενο αυτό για την προτεραιοποίηση της χρήσης των τεστ αυτών ανά περίπτωση.
Η λίστα των πιστοποιημένων τεστ θα μπορεί να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που κάποιο rapid test αποδειχθεί αναποτελεσματικό στη διάγνωση κάποιας μετάλλαξης του κορονοϊού.
Την ανάγκη να επισπευσθεί η διαδικασία για την αδειοδότηση των υποψηφίων εμβολίων κατά του κορονοϊού, τόνισε ο Κυρ, Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής