Στο 90% η πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές η H. Clinton

Στο 90% η πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές η H. Clinton

Με τις κάλπες να ανοίγουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υποψήφια των δημοκρατικών Hillary Clinton έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο με τον Donald Trump των ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, γνωστή ως States of the Nation project.

Οι πιθανότητες νίκης της είναι περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Trump σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγούνταν του Trump με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Trump, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση.

Η τύχη του Trump εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Clinton προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Trump πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Οποιαδήποτε ήττα του σε δύο από τις τρεις πολιτείες Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια θα καταλήξει σχεδόν βέβαια σε νίκη της Clinton. Την ίδια στιγμή, ο Trump πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία της Αριζόνα, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται, και να ελπίσει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Evan McMullin δεν θα κερδίσει άλλο ένα προπύργιο των ρεπουμπλικανών, την Γιούτα.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Trump χρειάζεται επίσης περισσότερους λευκούς ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2012, χαμηλότερη προσέλευση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, και μια χαμηλότερη αύξηση ισπανόφωνων ψηφοφόρων από αυτήν που προβλέπεται, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ενδείξεις για το αποτέλεσμα 

Η Βόρεια Καρολίνα, μια από τις πρώτες πολιτείες που αναμένεται να δώσει αποτελέσματα από σήμερα το βράδυ κιόλας (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν κερδίσει την πολιτεία η Clinton, αυτό μάλλον σημαίνει πως οι Αφροαμερικανοί θα έχουν βγεί να ψηφίσουν με ρυθμούς ανάλογους του 2012, όταν ο πρόεδρος Barack Obama νίκησε τον ρεπουμπλικανό Mitt Romney με τέσσερις πόντους σε εθνικό επίπεδο. Ο Romney κέρδισε τη Βόρεια Καρολίνα με δύο πόντους.

Η τελική δημοσκόπηση για την ανάλυση States of the Nation έδειξε ότι οι πρώιμες ψήφοι στη Βόρεια Καρολίνα μοιράζονται σχετικά ισότιμα μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο Trump ηγούνταν κατά μια μονάδα μεταξύ των εν δυνάμει ψηφοφόρων, με 47% προς 46%. Μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων προηγούνταν κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ η Clinton διατηρούσε προβάδισμα περίπου 80 μονάδων μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων.

Η Φλόριντα, με τις ψήφους των 29 εκλεκτόρων που της αναλογούν, είναι ζωτικής σημασίας για τον Trump. Αν η Clinton κερδίσει την Φλόριντα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κερδίσει μία από τις μεγάλες αμφισβητούμενες πολιτείες (Οχάιο, Μίσιγκαν ή Πενσιλβάνια) για να εξασφαλίσει τη νίκη της, ενώ ο Trump θα χρειαστεί να κερδίσει και τις τρεις. Αν ο Trump κερδίσει την Φλόριντα, πάλι θα χρειαστεί να κερδίσει και το Οχάιο και το Μίσιγκαν ή να ελπίσει για ανατροπή αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters/Ipsos, η Clinton διατηρεί ένα πολύ μικρό προβάδισμα στην Φλόριντα, με 48% έναντι του 47%. Η Clinton προηγείται του Trump κατά 75 μονάδες μεταξύ εν δυνάμει μαύρων ψηφοφόρων και 20 μεταξύ ισπανόφωνων, αλλά ο Trump προηγείται κατά 30 μονάδες μεταξύ εν δυνάμει λευκών ψηφοφόρων. Η επιτυχία της Clinton στη Φλόριντα εξαρτάται από τη μεγάλη συρροή στις κάλπες των μαύρων ψηφοφόρων. Χωρίς τα νούμερα αυτά, η μάχη θα είναι στενή, ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Το Μίσιγκαν και το Οχάιο δεν ανέδειξαν συγκεκριμένη κλίση την Κυριακή προς τον έναν ή τον άλλο, σύμφωνα με την ανάλυση. Η υποστήριξη που έχει η Clinton είναι πιό συμπαγής στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο, μια αλματώδης αύξηση των λευκών ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε συνδυασμό με τη μείωση των μαύρων δημοκρατικών θα αρκέσει για να συγκλίνουν το Οχάιο και το Μίσιγκαν προς τον Trump και να βάλει την Πενσιλβάνια πάλι στο παιχνίδι.

Αν ο Trump παραμείνει στη μάχη σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), αφού έχουν καθοριστεί τα αποτελέσματα στις αμφισβητούμενες ανατολικές πολιτείες, τότε η προσοχή όλων θα στραφεί στην Αριζόνα. Ο Trump διατηρούσε ένα προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι της Clinton την Κυριακή το βράδυ, αλλά η Αριζόνα έχει κινηθεί σταθερά προς την υποψήφια των δημοκρατικών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση. Είναι επίσης μια πολιτεία όπου η ψηλότερη προσέλευση των ισπανόφωνων στις κάλπες μπορεί να γείρει την πλάστιγγα καθοριστικά προς την Clinton.

Αν ο Trump βρίσκεται ακόμα σε θέση να κερδίσει μετά την Αριζόνα, πάλι μπορεί να εμποδιστεί στην Γιούτα, όπου ο McMullin έχει παραμείνει υποψήφιος μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Trump διατηρεί προβάδισμα πέντε ή παραπάνω πόντων στη Γιούτα. Μια νίκη του McMullin μπορεί να καταλήξει στο χαμηλής πιθανότητας σενάριο όπου ούτε η Clinton ούτε ο Trump εξασφαλίζει τους 270 ψήφους των εκλεκτόρων που χρειάζονται για τη νίκη. Ο νικητής στην περίπτωση αυτή θα επιλεχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς, όπου οι βουλευτές θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του Trump, της Clinton και του McMullin, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα της Γιούτα και πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Η ανάλυση States of the Nation διενεργούσε εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις περίπου 15.000 ατόμων σε όλες τις πολιτείες, καθώς και στην Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα ανά πολιτεία έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ