Με την πορεία της οικονομίας και την ακρίβεια να προκαλούν ανησυχία στους πολίτες η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco καταγράφει μικρή φθορά της κυβέρνησης που όμως δεν καρπώνεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα να αδυνατεί να εισπράξει από την πολιτική τακτική που ακολουθεί στοχοποιώντας τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για τις εξελίξεις. Υπέρ της θέσης που τηρεί η Ελλάδα σε σχέση με την Ουκρανία το 55% των ερωτηθέντων.
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Open καταγράφει μια φθορά της τάξης των 0,8 ποσοστιαίων μονάδων για την κυβερνώσα παράταξη σε σχέση με την τελευταία που πραγματοποίησε η ίδια εταιρεία και μια απώλεια της τάξεως της μιας μονάδας ως προς την καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φθορές που αποδίδονται στην ακρίβεια και την ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά, αν και οι γνώμες μοιράζονται αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακούφιση τους από την κυβέρνηση.
Αυτό που προκύπτει όμως είναι ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κερδίζουν τίποτα από την πολιτική που εφαρμόζουν έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχοντας κάνει κεντρικό στοιχεία αναφοράς την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος στα ποσοστά του έναντι του κυβερνώντος κόμματος όπως και ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, μένοντας τρίτος πίσω από τον κανέναν που και σε αυτή τη δημοσκόπηση υπερισχύει του αρχηγού του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος.
Το ποσοστό των πολιτών που ανησυχεί από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως υψηλό δεδομένης της ακρίβειας και των υπολοίπων προβλημάτων που αυτές επιφέρουν και στα ελληνικά νοικοκυριά. Αγγίζει δε το 93% και επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστηρίζουν πως αποτελεί το μείζονος σημασίας θέμα για την κεντρική πολιτική σκηνή σήμερα αλλά και το προσεχές διάστημα. Εν τούτοι τα ποσοστά ως προς τα μέτρα μοιράζεται μεταξύ αυτών που τα θεωρούν επαρκή ή θετικά και αυτών που τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.
Ως προς τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ουκρανία το 55% εκτιμά ότι υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα έναντι ποσοστού 37% που πιστεύει ότι δεν τα υπηρετεί. Υψηλό είναι πάντως το ποσοστό όσων ανησυχούν για την πιθανότητα να ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας λόγω του πολέμου. Το ποσοστό στην περίπτωση αυτή ανέρχεται στο 71%.
Και αυτή η δημοσκόπηση αποτυπώνει μια φθορά της κυβέρνησης και φέρνει τη διαφορά των δύο κομμάτων στα όρια της εκλογικής διαφοράς του Ιουλίου του 2019. Δείχνει ότι η ακρίβεια ανησυχεί τους πολίτες που όμως εξακολουθούν να κλείνουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού όπως αυτές χτυπούν από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια στην περίπτωση της πανδημίας επενδύει σε μια διεθνή κρίση για να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.