Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Τη διεξαγωγή τoυ 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις 22-24 Απριλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επεσήμανε ότι είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας και τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία κάνει μία νέα αρχή για την μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα.
«Με τον διαχωρισμό κράτους - κόμματος, με την κατάργηση των πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κόμματος, με διαφάνεια και αξιοκρατία, η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων», τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την ανακοίνωση της απόφασης δόθηκε στη δημοσιότητα και η εισηγητική έκθεση του καταστατικού, ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό, ενώ άνοιξε και το σύστημα online εγγραφών για νέα μέλη και επαναβεβαιώσεων στην ιστοσελίδα www.synedrio.nd.gr
Οι βασικές ημερομηνίες των προσυνεδριακών διαδικασιών είναι οι ακόλουθες:
12 Φεβρουαρίου: Ξεκινάει η διαβούλευση και ανοίγει η δυνατότητα online εγγραφών για νέα μέλη
11 Μαρτίου: Κλείνει το σύστημα online εγγραφών για νέα μέλη και επαναβεβαιώσεων
20 Μαρτίου: Εκλογή προέδρου ΟΝΝΕΔ
3 Απριλίου: Εκλογές για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών τοπικών οργανώσεων, μελών των δημοτικών τοπικών επιτροπών, και αντιπροσώπων - συνέδρων.
6 Απριλίου: Εκλογές για την ανάδειξη υπευθύνων θεματικών τομέων των νομαρχιακών οργανώσεων.
9-10 Απριλίου: Συνέδριο ΟΝΝΕΔ
11 Απριλίου: Ολοκλήρωση διαβούλευσης για το καταστατικό
17 Απριλίου: Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου νομαρχιακών οργανώσεων
ΝΔ: «Κουλτούρα σύγκρουσης και διχασμού ο ΣΥΡΙΖΑ»
Με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών να βρίσκεται στην αιχμή της αντιπολιτευτικής της τακτικής, η ΝΔ καταλογίζει ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ «κουλτούρα σύγκρουσης και διχασμού», που τον συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή προς την εξουσία, αλλά και κατά την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής. «Είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.
Στην αρχή ήταν το «Αντιμνημόνιο απέναντι στο Μνημόνιο», λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι το εγκατέλειψε «μόλις υπέγραψε το τρίτο και πιο επώδυνο Μνημόνιο». «Στη συνέχεια, ήταν το «όχι» απέναντι στο «ναι». «Το εγκατέλειψε πριν ξημερώσει και το έκανε «ναι», σημειώνουν. Στη συνέχεια, ήταν το «νέο» απέναντι στο «παλιό», το οποίο επίσης εγκατέλειψε, όπως τονίζουν, «αμέσως μόλις εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Και ήρθε το «Δεξιά- Αριστερά». «Μέχρι τον Αύγουστο, είχατε μια βολική διχαστική ρητορική: Ήταν το Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο. Τώρα είναι το Δεξιά- Αριστερά. Στρέφετε τη μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πολύ πίσω, κ. Τσίπρα, σε εποχές διχασμού, που τόσο στοίχισαν στην Πατρίδα μας», έλεγε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά την πρόσφατη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Προσθέτουν σε αυτά την γραμμή «κοινωνικά ευαίσθητοι»- «νεοφιλελεύθεροι» που επιχείρησε να βάλει το κυβερνών κόμμα και τώρα, καταγγέλλουν ότι «κατασκευάζεται ή αποπειράται να κατασκευάσει μια νέα διχαστική γραμμή, με όρους διαπλοκής και δήθεν αθωότητας», όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός «ονομάζει διαπλοκή κάθε έναν που στρέφεται εναντίον της πολιτικής του». Και είναι οι πάντες, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί και μία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις κοινωνικές αντιδράσεις που σημειώνονταν και τα προηγούμενα χρόνια απέναντι σε μνημονιακές πολιτικές. «Δεν υπήρχε ποτέ τέτοια καθολική αντίδραση από όλες τις κοινωνικές ομάδες», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, επιμένοντας ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιδιώκεται να διαμορφώνεται «έστω μία ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατήγγειλε ευθέως ότι «για το ΣΥΡΙΖΑ όλοι όσοι αμφισβητούν και στρέφονται εναντίον της πολιτικής τους είναι συνώνυμοι με τη διαπλοκή». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να «βλέπει παντού μόνο εχθρούς». «Και σταματήστε, κυρίως, να αντιμετωπίζετε τους πολίτες ως εχθρούς", πρόσθεσε. «Αντιμετωπίζετε ως εχθρούς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες σήμερα διαμαρτύρονται. Και σταματήστε, επιτέλους, να διχάζετε την κοινωνία».
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Σε ότι αφορά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, που αποτελεί και την αιχμή της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, στη ΝΔ αμφισβητούν το σύνολο της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που επικαλείται η κυβέρνηση, με σαφήνεια αναφέρει ότι βασίζεται σε στοιχεία που προσκομίστηκαν από το Υπουργείο Επικρατείας και ότι δεν έγινε ούτε επιβεβαίωση των στοιχείων, ούτε πρωτογενής έρευνα».
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι «το ΕΣΡ, πολλές φορές δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και στην ευθύνη του ρόλου του, κάτι που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος με πολλές στρεβλώσεις». Σημειώνουν ωστόσο ότι «είναι άλλο θέμα η ενίσχυση του ρόλου, οι αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του μέσα στο πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του και άλλο θέμα η κομματική έφοδος, η κατάλυση της συνταγματικής πρόνοιας και η υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του, που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας».
«Ιδιότυπο θεσμικό Grexit»
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρακτικές που δυστυχώς απομακρύνουν τη χώρα από τις Ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου», τονίζοντας πως «η ΝΔ, αλλά και όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν αυτό το ιδιότυπο θεσμικό GREXIT που δρομολογεί η κυβερνητική πλειοψηφία».
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνουν πως η Ν.Δ. «είναι έτοιμη, χωρίς περιστροφές, να συμφωνήσει στην επιλογή νέων μελών του Συμβουλίου, με μόνη προϋπόθεση αυτό να έχει πλήρη αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα για την αδειοδότηση των σταθμών και όχι να υποβαθμιστεί σε διεκπεραιωτή της κυβερνητικής υστεροβουλίας».
Θεωρούν λανθασμένο τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, καθώς σημειώνουν «σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση δεν προκαθορίζει το πως λειτουργεί η τηλεοπτική αγορά, ούτε το πόσες τηλεοπτικές άδειες θα δημοπρατηθούν». Σημειώνουν ότι και «η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, σε καμία περίπτωση, δεν επιβάλλει τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών, διότι από τη φύση της αυτή (η τεχνολογία) επιτρέπει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας» Και τονίζουν ότι «από κει και πέρα η ελεύθερη αγορά είναι αυτή που καθορίζει ποια τηλεοπτικά κανάλια μπορεί να είναι βιώσιμα ή όχι».
«Γιατί μόνο τέσσερις άδειες και όχι δέκα τέσσερις, είκοσι τέσσερις ή τριάντα τέσσερις; Αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά να τιθασεύσετε τη διαπλοκή και να προάγετε την πολυφωνία, θα υπέθετα ότι θα θέλατε να δώσετε περισσότερες άδειες και όχι λιγότερες», ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη ΝΔ υποστηρίζουν τέλος ότι το κόμμα τους «ασφαλώς δεν πιστεύει ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησαν και λειτουργούν όλα σωστά στο χώρο των ΜΜΕ» και θεωρεί ότι «πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καθαροί κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό πλαίσιο, όπως άλλωστε και στο σύνολο της επιχειρηματικότητας». «Καθαρές κουβέντες. Ο,τι ισχύει για τους επιχειρηματίες πρέπει να ισχύει και για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών μέσων. Ομως ο κ. Τσίπρας εμφανώς το πάει αλλού. Δημιουργεί ένα δικό του πλαίσιο διαπλοκής», υποστηρίζουν.