Το προσφυγικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ΑΟΖ και τα διμερή ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν την 4η Σύνοδο Κορυφής των τριών ηγετών Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, που θα διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Κάιρο.
Η 4η Σύνοδος Κορυφής των τριών ηγετών Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, αποδεικνύει άλλη μία φορά - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - ότι «η Τριμερής Συνεργασία της Αιγύπτου της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια όαση φιλίας και στενής συνεργασίας, σε μία περιοχή όπου παρατηρείται έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και που αποτελεί τη βάση ενός τρίγωνου αστάθειας που έχει την κορυφή του στην Ουκρανία και στη βάση του τη Λιβύη και τη Συρία. Η επικείμενη συνάντηση των Ηγετών των τριών χωρών, η τέταρτη τριμερής σύνοδος Κορυφής μεταξύ τους, έρχεται να ενδυναμώσει και να διευρύνει σε νέα αντικείμενα τη συνεργασία αυτή».
Οι ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «η στενή και φιλική προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει οι τρεις Ηγέτες, ο προσκαλών Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της ιστορικής φιλίας μεταξύ των τριών λαών».
Αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Ι. Κασουλίδη και S. Shoukry, στη Νέα Υόρκη, όπου επικεντρώθηκε στη στρατηγική πλευρά της συνεργασίας αυτής που έγκειται στο συντονισμό των απόψεων, των προσεγγίσεων και των δράσεων επί σειράς σημαντικών διεθνών ζητημάτων, όπως η μετανάστευση, το Συριακό, η κατάσταση στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή εν γένει. Είναι αυτονόητο, ότι η σχέση αυτή οικοδομήθηκε πάνω σε ισότιμη βάση, με αντικειμενικό σκοπό την προσέγγιση των τριών χωρών και τη συναντίληψη επί των προβλημάτων της περιοχής, ενώ, φυσικά, δεν στρέφεται εναντίον ουδενός. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη προετοίμασε την τριμερή Σύνοδο Κορυφής.
Από την άλλη πλευρά, τονίζεται, ότι η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα που έγινε στη Ρόδο στις αρχές του προηγούμενου μήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας για την εξεύρεση λύσεων σε χρόνια προβλήματα της περιοχής μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών. Η αναγνώριση της σημασίας των τριμερών αυτών συνεργασιών, (όπως και μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου) φαίνεται και από το γεγονός ότι και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για σύμπηξη αντίστοιχων εταιρικών σχημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της πολιτικής όμως σπουδαιότητας, ιδιαίτερη αξία αποκτά και η πρακτική συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Όπως σε κάθε Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, νέα πεδία θα προστεθούν σε όσα ήδη έχουν συζητηθεί τις προηγούμενες φορές. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ελαιώνα στην Αίγυπτο αναμένεται να αποκτήσει σάρκα και οστά σε βραχύ χρονικό διάστημα με συνεισφορά δενδρυλλίων από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τη συνεργασία στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η ανακάλυψη του νέου Αιγυπτιακού κοιτάσματος φυσικού αερίου, Zohr, στη Μεσόγειο, κοντά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των τριών χωρών, καθώς και του κοιτάσματος Αφροδίτη της Κύπρου, επιβάλλει την περάτωση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ανοίγει νέες λεωφόρους για την εντατικοποίηση της συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας. Αναμένεται ακόμη η ενδυνάμωση της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα καθώς και στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί ουσιαστικό οικονομικό πνεύμονα και για τις τρεις χώρες. Το άνοιγμα της νέας διώρυγας στο Σουέζ, τέλος, και η δημιουργία νέας βιομηχανικής ζώνης και ζώνης ελευθέρου εμπορίου στην περιοχή θα δώσει ευκαιρίες σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή της, που θα αποτελέσει οικονομικό πνεύμονα για την Αίγυπτο.
Η συνάντηση αυτή, σε συνέχεια εκείνης των τριών υπουργών Εξωτερικών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους τρεις Ηγέτες να συζητήσουν για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, καθώς και τα προβλήματα της περιοχής, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ