Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Ο σεισμός, έγινε αισθητός από την Αττική μέχρι και την Θεσσαλονίκη.
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο διοικητής της Εθνικής Διοίκησης Πολιτικής Προστασίας Αθανάσιος Διμακογιάννης.
Σοβαρές ζημιές σε σπίτια - Στήνονται σκηνές
Στον Τύρναβο και τα χωριά της περιφέρειας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ενημερώνεται για την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και στο σχολείο στην περιοχή Δαμάσι προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός και «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός».
Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.
Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.
Σημαντικές ζημιές σε αρκετά σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής, όπως και κατάρρευση εξωτερικού τοίχου τμήματος της εκκλησίας του χωριού έχουν καταγραφεί στο Κουτσόχερο Λάρισας Επίσης κλιμάκιο του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ήλεγξε την γέφυρα Κουτσόχερου στον Πηνειό δεν διαπίστωσε εμφανή προβλήματα στατικότητας, αλλά συνιστάται η προσεκτική κίνηση οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και με χαμηλή ταχύτητα.
Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.
Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.
Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, έχουν ήδη ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.
Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις
Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.
Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.
Σημειώνεται ότι αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε δοθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 5,9 ρίχτερ και ο δεύτερος 4,4 αλλά τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν λίγη ώρα αργότερα.
Έξι απεγκλωβισμοί μέχρι στιγμής από την Πυροσβεστική
Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η πυροσβεστική έλαβε κλήση για τη διάσωση ενός ηλικιωμένου, που είχε εγκλωβιστεί στο Μεσοχώρι μετά από κατάρρευση τοίχους και μετά από επιχείρηση των σωστικών συνεργείων απεγκλωβίστηκε. Ο ηλικιωμένος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος, Νίκος Γάτσας έχει δώσει εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια και ήδη καταγράφονται ζημιές σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές.
Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.
Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ακόμα, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ σημειώθηκαν κατολισθήσεις στον δρόμο Λάρισας-Ελασσόνας στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας. Παράλληλα έχουν πέσει βράχια στο δρόμο Λάρισα-Ελασσονα στη Μελούνα. Μηχανήματα σπεύδουν στα σημεία, ενώ ελικόπτερο της πολιτικής προστασίας αναμένεται να καταφτάσει στην περιοχής που χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο.
Επίσης, κατέρρευσε τοίχος σχολείου στο Δαμάσι. Το σχολείο ήταν κλειστό και δεν υπήρχαν παιδιά στο χώρο. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στον Τύρναβο έχει υποστεί ζημιές, οι οποίες καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού. Στο Βλαχογιάννι οι μαθητές βγήκαν εγκαίρως από τις τάξεις. Επίσης, σημαντικές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή δόνηση και στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας. Ακόμη, σημαντικές ζημιές έχει υποστεί επίσης η Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας), ενώ μικρότερες ζημιές καταγράφονται και σε άλλα μνημεία. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδόσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία. Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.
Όπως σημείωσε και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σημερινός σεισμός στη βόρεια Θεσσαλία είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ». «Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».
Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να κατοικήσει οποιοδήποτε σπίτι έχει εμφανίσει βλάβες έστω και ελαφριές» γιατί, όπως είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτά τα κτίρια να καταρρεύσουν από κάποια ισχυρή ή και λιγότερο ισχυρή μετασεισμική δόνηση».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν «κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες», προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή.
Τόνισε δε, ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες» καθώς «τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους». Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι «ένα σπίτι μπορεί και πρέπει να κατοικηθεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια».
Για αρκετά μεγάλο σεισμό έκανε λόγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο καθηγητής- σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας πως ουσιαστικά έγινε αισθητός στη μισή χώρα, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Όπως ξεκαθάρισε ο κος Λέκκας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη εικόνα για το φαινόμενο ούτε και για το εάν υπάρχουν ζημιές.
Αναφορικά με το εάν είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα πριν το ισχυρό σεισμό, ο σεισμολόγος ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο υπ' όψιν.
Την εκτίμηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο σεισμός ήταν ο κύριος έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καρακαΐσης. «Ο σεισμός ήταν γύρω στα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ ενώ έχουν περάσει μόλις τέσσερις ώρες από τον σεισμό.΄Ισως να σημειωθεί κάποιος μετασεισμός με σχετικά μεγάλο μέγεθος της τάξης του 5 με 5,5 αλλά νομίζω ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα θα βαίνει φθίνουσα στο επόμενο 48ωρο».
Για την ιστορία του ρήγματος της περιοχής ο κ. Καρακαΐσης επισήμανε ότι «στην περιοχή αυτή, από ό,τι φαίνεται, είχε ξαναγίνει σεισμός πριν από 250 χρόνια περίπου, το 1766, συγκρίσιμου μεγέθους περίπου με τον σημερινό, που είχε προκαλέσει βλάβες στην περιοχή της Ελασσόνας». Αναφορικά, άλλωστε, με τις επιπτώσεις του σεισμού, σχολίασε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Αν τα κτίρια έχουν τρωθεί, θα έχουν τρωθεί σε σχετικά εμφανή σημεία και θα είναι εύκολο να εξεεταστούν από τους μηχανικούς» είπε και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί ότι έχει μειωθεί η αντοχή κτιρίων, αυτά δεν θα πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να περάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για τον σχετικό έλεγχο.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και προειδοποίησε ότι θα υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, για αυτό χρειάζεται προσοχή.
Σημείωσε - με επιφύλαξη- πως πιθανότατα ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου.
Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».
Διαβάστε ακόμα:
- Γ. Χουλιάρας για σεισμό στην Ελασσόνα: Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασχηματισμοί
Μ. Σκορδίλης για Ελασσόνα: Μετασεισμοί στην περιοχή για αρκετά 24ωρα ακόμα
Β. Καραθανάσης (σεισμολόγος): O σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου
- Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τον σεισμό στην Ελλάδα
- ΥΠΕΣ για σεισμό σε Ελλασόνα: Σε πλήρη ετοιμότητα για τη στήριξη των πληγέντων
-