Σε επικίνδυνη τροχιά μπήκε από χθες η χώρα με την άνοδο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 865. Πρόκειται για ημέρα-ορόσημο, καθώς ξεπέρασε το κατώφλι των 850 κρουσμάτων ημερησίως, μπαίνοντας έτσι στην πορεία για τον μέγιστο ρυθμό μετάδοσης της νόσου.
Τώρα μένει να φανεί αν αυτό το όριο θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες, για να περάσει η χώρα μας - μαζί με αρκετές ακόμη από τις γειτονικές - στο επίπεδο του πολύ υψηλού κινδύνου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το κατώφλι αυτό ορίζεται ως μέσος όρος, στο πλαίσιο ενός καθοριστικού δείκτη που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σε συνδυασμό με άλλους δύο δείκτες, αυτόν της θνησιμότητας και της θετικότητας στα τεστ, προκειμένου να σημάνει σήμα συναγερμού.
Ο πρώτος από τους τρείς δείκτες, αφορά τον ημερήσιο ρυθμό των κρουσμάτων, που στην περίπτωση των 120 κρουσμάτων επί 14ήμερο και σε αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού, ορίζει την τελευταία και υψηλότερη κατηγορία κινδύνου.
Μένει να φανεί λοιπόν τις επόμενες δύο εβδομάδες αν η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός ή πρόκειται μια κατάσταση που έχει ήδη εγκατασταθεί.
Τα δείγματα πάντως και από τους άλλους δύο δείκτες συνηγορούν προς την τελευταία περίπτωση, καθώς χθες η μέρα κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ, αυτό της διενέργειας διαγνωστικών τεστ που έφτασαν για πρώτη φορά τις 24.000, αριθμός διπλάσιος από τον συνήθη ρυθμό των τελευταίων ημερών. Και δυστυχώς, η αύξηση αυτή συνοδεύθηκε και από αύξηση του ποσοστού θετικότητας, η οποία ξεπέρασε το όριο του 3% που είναι επίσης αποδεκτό από το ECDC και πλησίασε το 3,6%.
Τις τελευταίες ημέρες, μαζί με τα αυξανόμενα κρούσματα αυξάνονται και οι θάνατοι και ο εβδομαδιαίος ρυθμός ημερήσιων θανάτων κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 6-7, τοποθετώντας τη χώρα και εδώ στο όριο των μετρήσεων του ECDC.
Ενεργοποίηση για μέτρα
Όπως ήταν αναμενόμενο ο αριθμός των νέων περιστατικών σήμανε συναγερμό στην Πολιτική Προστασία και το επιτελείο των ειδικών για την αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα να αναμένεται σήμερα η οριστική απόφαση του Πρωθυπουργού για την κλιμάκωση των μέτρων.
Το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας μπορεί να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα της μείωσης του φορτίου του ιού στις περιοχές που είναι στο "πορτοκαλί" ή στο "κόκκινο". Όμως χρειάζεται χρόνος για τη σταθεροποίηση και πολύ περισσότερος χρόνος για την έναρξη της μείωσης των κρουσμάτων.
Και στην παρούσα φάση, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, γιατί η θερμοκρασία πέφτει.
Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων, Λάρισας και Βοιωτίας που η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, για πιστή τήρηση των μέτρων, πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.
Το ζητούμενο είναι να γίνει αντιληπτό από όλους ότι ο ιός είναι αόρατος, αλλά είναι παντού. Άρα πρέπει να φροντίσουμε να του τοποθετούμε κάθε δυνατό φραγμό προκειμένου να μην φτάσει σε μας. Κι αυτό γίνεται με τις μάσκες, με τα αντισηπτικά και κυρίως με την απόσταση.