Στην τελική ευθεία εισέρχεται μέσα στις επόμενες ώρες η έναρξη των εργασιών, που υπόσχονται να κάνουν πράξη τη συμβίωση των σημαντικών αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την καθημερινή λειτουργία του μέσου σταθερής τροχιάς της πόλης, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε χρήση το 2020. "Θεωρούμε πως οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου ουσιαστικά ξεκίνησαν, υπό την έννοια ότι σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική σύσκεψη των φορέων της πόλης για το θέμα. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, από αύριο, θα ξεκινήσει και το κατασκευαστικό κομμάτι" δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος.
Οι πρώτες εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν τη δημιουργία των απαραίτητων εργοταξιακών χώρων και τις παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας βόρεια της οδού Εγνατίας και νότια, στην Πλατεία Καπνεργάτη. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η κατασκευή της αντιστήριξης, με μικροπασσάλους, για τη δημιουργία των φρεατίων εξαερισμού εντός του σταθμού και θα ακολουθήσει η επίχωση του αρχαιολογικού χώρου για την προστασία των αρχαιοτήτων και η κατασκευή της πλάκας οροφής του σταθμού.
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τυχόν θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και ολοκλήρωσης του σταθμού, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της πόλης. Πάντως, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η Εγνατία Οδός «ούτε θα κλείσει, ούτε θα μονοδρομηθεί».
Κατά τον κ. Μυλόπουλο, «η Εγνατία Οδός, με χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες γίνονται από την Αττικό Μετρό, θα παραμείνει με τέσσερις λωρίδες, όπως είναι σήμερα, καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «εκείνο το οποίο θα συμβεί, κατά διαστήματα και πάντα μετά από ενημέρωση των φορέων, είναι ότι το τμήμα της Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία και το τμήμα της Βενιζέλου κάτω από την Εγνατία, είτε θα στενεύει είτε για κάποια μικρά διαστήματα θα κλείνει, αλλά ποτέ δε θα συμπέσει να κλείσει το πάνω τμήμα της Βενιζέλου και το κάτω».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την επανεκκίνηση του έργου της βασικής γραμμής της Θεσσαλονίκης το 2016 και μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη του 100% των δίδυμων σηράγγων, το 95% των αρχαιολογικών εργασιών, το 90% της κατασκευής του αμαξοστασίου στην Πυλαία, το 80% των έργων πολιτικού μηχανικού σε 11 από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής, το 35% των αρχιτεκτονικών εργασιών, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν και οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.
Ουσιαστικά, η συμβίωση των αρχαιοτήτων με τη λειτουργία του Μετρό προσφέρει στην πόλη ένα μοναδικής σημασίας ζωντανό μουσείο, αφού οι εργασίες που έγιναν για το έργο έφεραν στο φως μια σειρά από πολύ σημαντικά ευρήματα, όχι μόνο στον σταθμό Βενιζέλου, αλλά και σε εκείνον της Αγίας Σοφίας και σε άλλους σταθμούς. Η υπόγεια ιστορική "Μέση Οδός", η περίφημη "Decumanus Maximus", ο κεντρικός οδικός άξονας της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, "βρίσκεται εκεί", έξι μέτρα κάτω από το οδόστρωμα της σύγχρονης Εγνατίας. Ουσιαστικά, σε λίγα χρόνια από σήμερα, οι χρήστες του Μετρό Θεσσαλονίκης θα αντικρίζουν το καλοδιατηρημένο τμήμα μιας αρχαίας λεωφόρου. Τις ίδιες εκείνες πλάκες, πάνω στις οποίες περπατούσαν οι αλλοτινοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, από τον 6ο αιώνα έως και τον 14ο, προκειμένου να πουλήσουν ή να αγοράσουν, αφού αρχαία καταστήματα και εργαστήρια αφθονούσαν...
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ