Σε συμπληγάδες θα κινηθεί η κυβέρνηση για το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο. Από την μία το τέταρτο κύμα της πανδημίας που δεν έχει ακόμα φτάσει στο κορύφωση του και από την άλλη η έξαρση της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρει τρόπο να το φέρει σε ισορροπία.
Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι η κατάθεση από τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, διαδικασία που πιθανότατα θα μετατραπεί σε εφ' όλης της ύλης κόντρα κορυφής. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη συζήτηση να διεξάγεται μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, κάτι που θα εκτοξεύσει το πολιτικό θερμόμετρο.
Σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι οι όποιοι χειρισμοί δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν συνολικά το πολιτικό "παιχνίδι". Η αυξητική τάση της πανδημίας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στήνει σκηνικό έντονων αναταράξεων για τον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται για μία ακόμα φορά, να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας των εμβολιασμένων και των συνταγματικών δικαιωμάτων των ανεμβολίαστων.
Στην χθεσινή του ωστόσο συνέντευξη στο Mega, o πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. «Τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε», είπε, βάζοντας τέλος στα σενάρια για lockdown, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι -και θέλω να είμαι εδώ πολύ ξεκάθαρος- οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Ανταποκρίνεται αλλά πιέζεται. Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται και άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία θα έχει όταν το Σύστημα πιέζεται».
Το 40% των κρουσμάτων είναι από τη Βόρειο Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών, στη χώρα μας όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων, είναι 4.000 ανά ημέρα. Παρομοια εικόνα κρουσμάτων παρουσιάζουν και άλλα κράτη που έχουν αντίστοιχους πληθυσμούς όπως το Βέλγιο (με μέσο εβδομαδιαίο όρο 5.300 κρούσματα), η Ολλανδία (με 7.412), η Αυστρία (με 4.864), η Τσεχία (με 4.910).
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες οδήγησαν τον κ.Μητσοτάκη σε προσαρμογή των μέτρων με περιορισμούς οι οποίοι θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Γιατί αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, αλλά και γιατί δεν μπορεί να περιορίζονται οι δραστηριότητες των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί. Σε κάθε περίπτωση τελικός στόχος είναι η αύξηση των εμβολιασμών σε πανελλαδικό επίπεδο. Καλά πληροφορημένη πηγή θεωρεί ότι ένα ποσοστό κοντά στο 20% από όλους όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα το εμβόλιο, μπορούν να πεισθούν να το κάνουν. Πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο που αν συνυπολογίσουμε και την πρόβλεψη ότι η κορύφωση του κύματος αναμένεται στο τέλος του μήνα, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας και άρα η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.
Στο μέτωπο της ακρίβειας τα περιθώρια ελιγμών επίσης είναι περιορισμένα. Η εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου είναι ότι η πίεση στην κοινωνία θα είναι μεγάλη μέσα από ανατιμήσεις βασικών αγαθών, μέχρι και την προσεχή άνοιξη. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για την ανακούφιση των νοικοκυριών δε θεωρούνται αρκετά, όμως όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται ότι εφόσον οι συνθήκες το απαιτούσαν θα υπάρξει και νέα τόνωση. Παρόλ'αυτά η πίεση στην κοινωνία είναι μεγάλη κανείς δεν είναι βέβαιος πώς αυτή θα μεταφραστεί.