Στη «μαύρη αγορά» για 60.000 δολάρια η πρωτότυπη συνθήκη του Ντέιτον για τη Βοσνία!

Στη «μαύρη αγορά» για 60.000 δολάρια η πρωτότυπη συνθήκη του Ντέιτον για τη Βοσνία!

Ένας Σερβοβόσνιος συνελήφθη στο Πάλε με την κατηγορία ότι προσπάθησε να πουλήσει στη «μαύρη αγορά» το πρωτότυπο έγγραφο της συνθήκης του Ντέιτον, με την υπογραφή της οποίας έληξε ο αιματηρός εμφύλιος στη Βοσνία, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. 

Η συμφωνία είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 1995 στην πόλη του Οχάιο, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, παρουσία των τότε προέδρων της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας. Προέβλεπε δε τη διαίρεση της τελευταίας σε δύο αυτόνομα «καντόνια» -ένα σερβικό και ένα συνδιοικούμενο από Κροάτες και Μουσουλμάνους. 

Ο Zeljko Kuntos διετέλεσε προσωπικός οδηγός του προέδρου του βοσνιακού κοινοβουλίου, ενώ είναι άγνωστο πώς έφτασε στα χέρια του το πολύτιμο έγγραφο, το οποίο αγνοούνταν εδώ και περίπου μία δεκαετία. Το αντίτιμο που ζητούσε ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 60.000 δολάρια.

«Το συγκεκριμένο άτομο, που κατείχε το 2017 το πρωτότυπο έγγραφο της συνθήκης του Ντέιτον, στην αγγλική γλώσσα, είναι ύποπτο για προσπάθεια πώλησής του με σκοπό την αποκόμιση παράνομων κερδών», σημειώνει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.