Τον χάρτη των χωρών που αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο τον κορονοϊό παρουσιάζει ο ιστότοπος του περιοδικού Τime, σε δημοσίευμα με τίτλο «The Best Global Responses to COVID-19 Pandemic». Σύμφωνα μάλιστα με την εκτενή ανάλυση του επικεφαλής του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, που εξετάζει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από διάφορα κράτη του κόσμου, μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις είναι και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Μπρέμερ αναφέρει ότι η Ελλάδα (με 3.068 κρούσματα και 183 θανάτους την ώρα της δημοσίευσης) ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία τη κρίσιμη στιγμή που επιτέλους έδειχνε ότι ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που διήρκησε δέκα χρόνια.
Τα μέτρα λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα ένα σύστημα περίθαλψης που θα αδυνατούσε να ανταπεξέλθει σε μια σοβαρή πανδημία, εξηγεί ο αρθρογράφος του Time.
Ο συντάκτης σημειώνει πως μετά από μια δεκαετία περικοπών και λιτότητας, η Ελλάδα δεν είχε επαρκές σύστημα υποδομών υγείας που θα μπορούσε να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος.
Συνεχίζει λέγοντας πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε τι επερχόταν - με βάση όσα γινόντουσαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία- και δεν δίστασε, τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊό να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και καραντίνα σε όλη τη χώρα.
Το Time επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την εκπόνηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα ενώ θα διατηρείται χαμηλό το επίπεδο κινδύνου. Βασικό στοιχείο του συστήματος αυτού θα είναι ότι επιτρέπεται η είσοδος από χώρες με λίγα κρούσματα, κατά τις πρώτες ημέρες της θερινής περιόδου.
Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει η συνηθισμένη ζήτηση και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα σε πολλαπλά μέτωπα, εξηγεί ο συντάκτης, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν μειώνει την αξία όσων έχει πετύχει μέχρι σήμερα η χώρα.