Στη δίνη της πανδημίας η Θεσσαλονίκη - Ασφυξία στα νοσοκομεία, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Στη δίνη της πανδημίας η Θεσσαλονίκη - Ασφυξία στα νοσοκομεία, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Με ολόκληρη την επικράτεια να βρίσκεται αντιμέτωπη με το πέμπτο κύμα της πανδημίας, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή που φαίνεται να βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν γίνει ήδη 40 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι όλες κατειλημμένες ενώ υπάρχουν και διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Στις απλές κλίνες Covid του «Παπαγεωργίου» νοσηλεύονται 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια στο ΑΧΕΠΑ, στο Παπανικολάου αλλά και στο Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.393 νέες μολύνσεις.  Τετραψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική με 1.481 νέες μολύνσεις. Στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη με 1.052 νέα κρούσματα και η Λάρισα με 489 νέες μολύνσεις. 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, με τις τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες να έχουν ξεπεράσει τις υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν στο 3ο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.

Σε διαγράμματα που παρουσίασε το ΑΠΕ, όχι μόνο οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τις υψηλότερες τιμές του προηγούμενου κύματος της πανδημίας, αλλά και η τάση είναι σταθερά αυξητική.

Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 03/11 και της Πέμπτης 04/11 είναι:

-Οριακά σταθερή (+7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 1/11 και της Τρίτης 2/11.

-Αυξημένη (+23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 27/10 και Πέμπτης 28/10