Στη δίνη της πανδημίας Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, με σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα

Στη δίνη της πανδημίας Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, με σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα

Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, καθώς σε αυτές τις τρεις περιοχές εντοπίζεται σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα. Συγκεκριμένα στην Αττική εντοπίστηκαν 1.519 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 1.124 και στη Θεσσαλία 958. Συνολικά στις τρεις περιοχές καταγράφηκαν 3.601 από τα συνολικά 6.909 κρούσματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών. 

Υπενθυμίζεται ότι για δεύτερη συναπτή μέρα και τέταρτη μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 6.909 για τις τελευταίες 24 ώρες. 

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερα νέα αρνητικά ρεκόρ, με το Σάββατο 30 Οκτωβρίου να προμηνύει την εκτόξευση της επιδημιολογικής καμπύλης, μετά την ανακοίνωση των 4.969 κρουσμάτων. Το άλμα των κρουσμάτων συνεχίστηκε με τη Δευτέρα να ανακοινώνονται 5.449 κρούσματα, την Τρίτη 6.700, την Πέμπτη 6.808 και σήμερα παρασκευή να ανακοινώνεται το 5ο για την εβδομάδα αρνητικό ρεκόρ των 6.909 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η διαρκής αυτή άνοδος των επιδημιολογικών δεικτών αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην πιο «θερμή» επιδημιολογικά εβδομάδα με τους επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις ότι σύντομα θα δούμε και 8.000 κρούσματα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, υπάρχει τάση να πάμε σε 7.000 και 8.000 κρούσματα στους κινητούς μέσους όρους αργότερα, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις στο ιικό φορτίο από τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, εκτιμάται ότι προοδευτικά και έως τον Δεκέμβριο τα κρούσματα θα φθάσουν τις 12.000- 13.000 σε ημερήσια βάση, αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι ώστε να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας.

Πλεύρης: Αν χρειαστούν νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους

Τη στιγμή που οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν ανοδική τάση, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως ενδεχόμενα νέα μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους.

«Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα ισχύοντα από αύριο μέτρα οποιαδήποτε άλλα νέα μέτρα θα είναι της ίδιας φιλοσοφίας και θα απευθύνονται κυρίως στους μη εμβολιασμένους», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης από τη Θεσσαλονίκη, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου μετέβη για να συσκεφθεί με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και με διοικητές νοσοκομείων, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η φιλοσοφία των μέτρων και το έχουμε πει και το είπε και ο πρωθυπουργός με ένα ξεκάθαρο τρόπο, είναι αυτή που είδατε και στα τελευταία μέτρα. Το 73% των συμπολιτών μας, ενήλικοι που έχουν εμβολιαστεί, δεν θα δεχτούν περαιτέρω περιορισμούς. Οι περιορισμοί για την προστασία αφορούν τους ανεμβολίαστους και από κει και πέρα ευελπιστούμε ότι με την αύξηση του εμβολιασμού, τη στήριξη του συστήματος θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε»

Και συνέχισε: «Αν χρειαστούν άλλα μέτρα θα είναι πάλι στη φιλοσοφία που σας είπα. Θα είναι μέτρα που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία. Η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου συνεχίζεται, δεν υπάρχει θέμα τοπικών ή γενικών lockdown. Όσα μέτρα ληφθούν θα ναι μέτρα για να έχουν καλύτερη ιχνηλατήση και προστασία από χώρους που μπορεί να υπάρξει μετάδοση της νόσου, όχι όμως πιέσεις σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί».

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμούς: 29.872 την Πέμπτη, για πρώτη δόση


Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες και μάλιστα διπλασιάστηκε σε μόλις δύο μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου ο αριθμός των πρώτων ραντεβού που κλείστηκαν άγγιξε τις 19.000, ενώ διαδοχικά τις επόμενες μέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000 με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει σημαντική αύξηση φτάνοντας τον αριθμό των 29.872 πρώτων ραντεβού.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση


Εντωμεταξύ, από σήμερα, Παρασκευή, είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών.

Προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου όσον αφορά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.