Στη δημοσιότητα η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για την απορρύπανση του Σαρωνικού

Στη δημοσιότητα η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για την απορρύπανση του Σαρωνικού

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τις επιπτώσεις από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι ο πρώτος άξονας ήταν η καταγραφή της χημικής ρύπανσης σε θαλασσινό νερό και ιζήματα, ο δεύτερος η εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής, ο τρίτος η πιθανή βιοσυσσώρευση ρύπων που προέρχονται από το ατύχημα και ο τέταρτος οι επιδράσεις των επιπτώσεων στου θαλάσσιους οργανισμούς και η αποτύπωση της κατάστασης του πυθμένα και διερεύνηση τυχόν παρουσίας πετρελαϊκών καταλοίπων.

Τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την επιστημονική μελέτη, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι τα εξής:

- Οι κύριες επιπτώσεις του ατυχήματος περιορίστηκαν στην παράκτια ζώνη και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας, της Γλυφάδας και του Ελληνικού και μόνο για την περίοδο των τριών πρώτων μηνών μετά τη διαρροή του πετρελαίου.

- Μετά τον Δεκέμβριο του 2017 φαίνεται ότι σε όλη την ακτογραμμή δεν υπήρχαν πλέον σημαντικά ευρήματα σε ό,τι αφορά την παρουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων.

- Η οικολογική κατάσταση της περιοχής, με βάση τις βιοκοινωνίες ζωοβένθους και φυτοβένθους, δεν είχαν επηρεαστεί.

- Οι θαλάσσιοι οργανισμοί φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ δεν βρέθηκαν ενδείξεις βιοσυσσώρευσης ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από το ναυάγιο. Σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο πυθμένα δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατάλοιπων πετρελαιοειδών.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεωνογραφίας κ. Μαυράκος είπε ότι προτείνεται για τη μακροπρόθεσμη μελέτη της περιοχής να σκαναριστεί σε βάθος κάτω των 20 μέτρων όλη η θαλάσσια περιοχή που επλήγη από τη ρύπανση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ