Οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας συμφώνησαν να «αυξήσουν τις επικοινωνίες» μεταξύ των δύο στρατών, έπειτα από μια συνάντησή τους στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ο στρατηγός Joe Danford και ο στρατηγός Valery Gerasimov «συμφώνησαν να αυξηθούν οι επικοινωνίες» ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών προκειμένου να συνεχίσει να βελτιώνεται «η ασφάλεια» των επιχειρήσεων που διεξάγονται εκατέρωθεν, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήδη διαθέτουν ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας που άνοιξαν για να ανταλλάσσουν πληροφορίες όσον αφορά τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, με σκοπό να αποφευχθεί κάθε επεισόδιο ανάμεσα στα αεροσκάφη τους.
Το προηγούμενο τετ-α-τετ των επικεφαλής των επιτελείων είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2014.
Το ραντεβού των δύο ανώτατων αξιωματικών στο Μπακού καταγράφεται εν μέσω των ερωτημάτων που πλανώνται σχετικά με την εξέλιξη των ρωσοαμερικανικών σχέσεων έπειτα από την εκλογή του D. Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς αμερικανούς αξιωματούχος, που θεωρούν τη Ρωσία μια βασική απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στη Βόννη σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Rex Tillerson προσέφερε στη Μόσχα συνεργασία, αλλά υπό όρους—ιδίως η Ρωσία να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis διευκρίνισε στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση «τώρα» να υπάρξει «συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο» με τη Ρωσία, καθώς μένει να εξακριβωθεί εάν θα υπάρξει πολιτική πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο στρατηγός Danford και ο στρατηγός Gerasimov «αντάλλαξαν απόψεις για τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τη διεθνή κατάσταση ασφαλείας, την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές-κλειδιά».
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, η Ουάσινγκτον διέκοψε κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.
Όμως οι επικεφαλής των επιτελείων διατήρησαν την επαφή τους, υπενθυμίζει το Πεντάγωνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ