Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούν πλέον να συναντώνται με «μεγαλύτερη ευκολία» με τους ομολόγους τους της Ταϊβάν σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η διοίκηση Μπάιντεν, με στόχο τον περιορισμό της αυξημένης επιθετικότητας από την Κίνα στην περιοχή.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εκδόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την Παρασκευή θα διευκολύνουν τους περιορισμούς δεκαετιών που παρεμποδίζουν τις συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ταϊβανέζων διπλωμάτων.
Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι υπογράμμισε πώς «η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατία και ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος».
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η καθοδήγηση είχε ως στόχο να «ενθαρρύνει τις αλληλεπιδράσεις» μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων και αυτών της Ταϊβάν.
Η Ουάσιγκτον επισήμως έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊπέι από το 1979, όταν αναγνώρισε το Πεκίνο, αλλά παρότι στη θεωρία εφαρμόζει την πολιτική της «ενιαίας» Κίνας, παραμένει η βασική προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν και ο υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτής όπλων του στρατού της.
Σημειώνεται ότι προ ημερών η Ταϊπει ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει οκτώ ημέρες πολεμικών ασκήσεων με τη βοήθεια υπολογιστή αυτό το μήνα καθώς δέχεται αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, με την αεροπορική δύναμη της Κίνας να κάνει σχεδόν καθημερινές επιδρομές στη ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής της άμυνας.